100 Bin Tonluk Toprak Hareketi Artvin’de

HEYELAN MEVZUSU VE KAYIPLAR

Artvin’de, Karadeniz Sahil Yolu’nun Arhavi Kıyıcık mevkiinde 8 Aralık’ta gece saatlerinde bir heyelan gerçekleşti. Bu heyelan sonucunda, yamaçtan kopan büyük toprak ve kaya kütlesi yola sürüklendi. Heyelan nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu, çift yönlü ulaşıma kapandı. Giresun’dan Gürcistan’a giden otomobilin toprak altında kalması sonucu sürücü Murat Turhan ile birlikte yanındaki Aykut Tiryaki, Nuri Apaydın ve Görkem Özdemir yaşamını yitirdi. Cansız bedenlerine 33 saat sonra ulaşıldı ve 4 kişi de Giresun’un Bulancak ilçesinde toprağa verildi.

KAPASİTE BELİRLENMESİ VE ENFAZ ANALİZLERİ

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Arzu Fırat Ersoy öncülüğünde, çeşitli uzmanlar heyelanla ilgili teknik rapor hazırlamak için incelemelerde bulundu. LİDAR teknolojisi ile yapılan ölçüm ve incelemelerde yamaçtan kopan kütlenin yaklaşık 100 bin ton olduğu belirlendi. Analizlerde, 15 Kasım’da Rize’nin Hemşin ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin heyelanı tetikleyici bir unsur olabileceğine dikkat çekildi. Ayrıca, yamaçtan akan devasa kütlenin yaklaşık 4 bin kamyonla taşınabilecek kapasitede olduğu vurgulandı.

HEYELANIN NİTELENDİRİLMESİ

KTÜ Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Hakan Ersoy, heyelanı meydana gelen depremle ilişkilendirerek, “Son günlerde Doğu Karadeniz’de heyelan olaylarında artış görmeye başladık. Bu heyelanı artık ezber bozan bir heyelan olarak nitelendiriyoruz” dedi. Ayrıca, “Biz burada böyle bir heyelan bekliyorduk. Bu kadar şiddetli yağışlara rağmen, bu denli büyük bir heyelan meydana gelmedi” şeklinde ifade etti.

DEPREMİN HEYELANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Prof. Dr. Ersoy, depremin heyelanları tetikleyebileceğine dair bazı kaygıları öne çıkardı. Olası heyelan tetikleyici faktörlerin varlığına dikkat çekerken, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak depremin ikincil etkilerini hissetmeye başladıklarını söyledi. “Öngörümüz, depremin etkisiyle heyelanların tetiklendiğidir” dedi.

ÖNLEMLER VE İŞ BİRLİĞİNE GEREKSİNİM

Prof. Dr. Ersoy, sahil yollarında alınması gereken önlemlerle ilgili önerilerde bulundu ve “Artık yapacağımız çalışmalarda, Doğu Karadeniz’de meydana gelen heyelanlarda deprem yükünü de dikkate almamız gerektiği” değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca, kara yolu inşaatlarının ardından ortamın değişim gösterdiğini ve riskli bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

BİRLEŞİK ÇÖZÜMLER VE ACİL HAREKET

Prof. Dr. Ersoy, bölgedeki kütle hareketlerinin artış gösterdiğini dile getirerek, “Kamu kurumlarıyla üniversiteler ve sivil toplum örgütleri birleşerek bu olaya bir çözüm üretmeli” ifadelerini kullandı. Gelecek için iyi günlerin beklenmediğini vurgulayan Ersoy, “Günü geçiren projelerle, lokal uygulamalarla biz bu işi çözemeyeceğiz” diyerek, yerel ve ulusal ölçeklerde projelere dikkat çekilmesi gerektiğinin altını çizdi.

ÖNEMLİ

Nuri Şahin’den Real Madrid Yorumları

Borussia Dortmund'un teknik direktörü Nuri Şahin, Real Madrid ve Barcelona hakkında yöneltilen soruları yanıtladı.

ABD Türkiye’ye Ankara Bildirisi Teşekkürü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Somali ve Etiyopya arasındaki anlaşmanın sağlanmasındaki katkılarından dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

Daha Fazlası!