HARPUT KABARTMASI ELAZIĞ KENT MÜZESİNDE SERGİLENİYOR
Yaklaşık 9 yıl önce tesadüfen keşfedilen 4 bin yıllık Harput kabartması, Elazığ Kent Müzesinde ziyaretçilere sunuluyor. Bu kabartmanın üzerindeki figürler, antik geçmişe ışık tutma özelliği taşıyor. Elazığ’da 2016 yılında yapılan teraslama çalışmaları sırasında, toprağın yaklaşık 1 metre altında bulunan ve arkeoloji literatüründe ‘Harput kabartması’ olarak bilinen bu eser, müzede sergilenmeye başlandı.
KABARTMANIN DETAYLARI VE TEMASI
Yaklaşık 4 ton ağırlığında olan kabartma, yerel kalker taşından yapılmış. Alçak kabartma tekniği ile işlenmiş sahnelere ev sahipliği yapıyor. Eser, bir nehir kıyısındaki kale kuşatmasını ve bu kuşatmanın sonrasındaki kalenin istila sahnelerini içeriyor. Kabartmada, yüksek surlu ve çift kapılı kalenin önünde yer alan tekerlekli kuşatma kulesine ait figürler, kuşatma sürecinde görev yapan lağımcılar, merdivenle surlara tırmanan askerler gibi çeşitli askeri unsurlara yer veriliyor.
İLGİ ÇEKEN TEMALAR VE FİGÜRLER
Kabartmanın ilginç konuları arasında zapt edilen kaleden çıkan esirlerin ve asker esirlerin huzura kabulü de bulunuyor. Bunun yanı sıra, kale kapılarından birinin üzerinde kanatlı ve portal pençeli mitolojik bir tanrıça figürü, elinde bir çocuk tutar biçimde tasvir ediliyor. 4 ton ağırlığında ve 4 bin yıllık olan Harput kabartması, Elazığ Kent Müzesinde yoğun ilgi görüyor.