46 Yıllık Oltu Taşıyla İri Tespihler Yaptı

Veysel Başar’ın Eşsiz Tespihleri

Erzurum’da tespih yaparak ailesinin geçimini sağlayan 58 yaşındaki Veysel Başar, çocukluk yıllarından beri biriktirip toprak altında sakladığı büyük Oltu taşlarından iri iki tespih üretti. Oltu ilçesinde yaşayan Başar, amcasından öğrendiği tespih üretiminde yıllardır evinin yanındaki küçücük atölyesinde çalışıyor. Başar, bu meslek sayesinde hayatını kazanırken, ilçedeki maden yataklarından elde edilen büyük boy Oltu taşlarını uzun yıllar toprak altında korudu.

Büyük Ebatlardaki Tespihler

Başar, bir süre önce çıkardığı taşlarla yaklaşık 2 hafta süren bir emekle 75-85 santimetre uzunluğunda ve 485-775 gram ağırlığındaki iki tespih yaptı. İri taneli tespihleri titizlikle koruyan başar, en büyük ürününe 350-400 bin lira değer biçiyor ve koleksiyoncu ile tespih meraklısı müşterilerini bekliyor. Veysel Başar, 12 yaşında bu işe başlamış ve ustasının amcası olduğunu ifade ediyor. Severek yaptığı bu iş, onun için aile geçimi sağlamakta önemli bir yer tutuyor. “Evimin yanındaki atölyede 46 yıldır sadece Oltu taşından farklı model siparişleriyle tespih yapıyorum” diyor.

Bu Tespihlerin Değeri

Büyük ebatlardaki Oltu taşlarının nadiren maden ocaklarından elde edilebileceğine dikkat çeken Başar, genellikle küçük parça taşlarla çalıştıklarını belirtiyor. “Bu tespihleri 46 yılda biriktirdiğim taşlardan yaptım. Bu taşlar ebat olarak çok kısıtlı, yani madenlerde bu ebatlarda taş çok nadir çıkar. Örneğin bu yıl 10 kilo taş kullandım ve bu miktarın içinde büyük ebatta taş bulmak oldukça güç” diyor. Rutubetsiz bir ortamda taşları sakladığını vurgulayan Başar, her bir tespihi özel bir şekilde üretmiş.

Özgün Bir Tasarım

Başar, bugüne kadar kesme ve yapıştırma olmadan tek bir taşla bu ebatlarda yapılan bir tespih görmediğini iddia ederek, “Böyle bir tespihi yapmak için 46 yıl daha geçmesi lazım ki bu şekilde taş biriktirilsin” diye ifade ediyor. Eserini tanıtırken, “Tespihleri yaparken ellerimin içi kabardı, toplamda 2 hafta kadar işçilik sürdü” diyor. Başar, koleksiyoncuların bu eşsiz esere mutlaka sahiplenmek isteyeceğini belirtiyor. Ürünleri, iki gün boyunca ilçedeki Tespihçiler Pasajı’nda sergilendi ve “46 yılımı verdim, iddia ediyorum, bu özelliklerde bundan daha büyüğü yok” diyerek iddialı bir açıklamada bulunuyor.

ÖNEMLİ

Bayrağı Değiştirmek İçin Gittiği Dağda Öldü

Elmalı'daki Kızlar Sivrisi zirvesine bayrak yenilemek için giden Fehmi Efe, kaybolduktan sonra jandarma ekiplerince yapılan aramalarla ölü olarak bulundu.

Taner Yapağıcı: Fenerbahçe ve Takımımı Tebrik Ediyorum

Kasımpaşa U19 Teknik Direktörü Taner Yapağıcı, Fenerbahçe karşılaşmasının ardından U17 yaş ortalamasıyla mücadele ettiklerini belirterek, kulübü gururla temsil ettiklerini ifade etti.

Daha Fazlası!