TÜRKİYE İZCİLİK FEDERASYONU’NUN KAMP ORGANİZASYONU
Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından gerçekleştirilen 57. Alay Şehitlerini Anma Milli Bilinç Kampı çerçevesinde saçlarına kına yakılan ve asker çorbası içen toplamda 2 bin 750 izci, 57. Alay’ın 110 yıl önce geçtiği yolda atalarını andı. Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda yer alan Eceabat ilçesindeki Kocadere Kamp Alanı’na 22 Nisan’da gelen izciler, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türk Kızılay ve Kuveyt Türk destekleriyle kurdukları çadırlarda konakladı. Türkiye’nin 53 ilinden ve 15 farklı ülkeden gelen izciler, 57. Alay’ın karargah olarak kullandığı alanda sabah ezanıyla birlikte uyanarak yürüyüş hazırlıklarına başladı. Kahvaltıda kendileri için hazırlanan asker çorbası ve hamur kızartmalarıyla enerjilerini toplayan gençlerin saçlarına kına yakıldı. Mehter takımı eşliğinde Türk bayraklarıyla yola çıkan izciler, Conkbayırı’na ulaşarak yürüyüşü tamamlamayı planlıyor. Rota boyunca ise 57. Alay’ın 110 yıl önce geçtiği yolların yanı sıra savaşın yaşandığı cepheler de ziyaret edilecek.
KAHRAMAN 57. ALAY’IN İZİNDE YÜRÜYORUZ
Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Dinçer Subaşı, AA muhabirine kampın bu yıl 22. kez düzenlendiğini ifade etti. Yürüyüşe 2 bin 750 izcinin katıldığını belirten Subaşı, “Çanakkale Zaferi’nden tam 110 yıl sonra yine bir 25 Nisan sabahı, gençlerimiz dedelerinin çadır kurduğu yerden, şehadete yürüdüğü yerden yürümeye başlıyorlar. Yerin altında şehitleri, üstünde yiğitleri bir arada olacağız” şeklinde konuştu. Ayrıca, buraya gelen izcilerin evlerine döndüklerinde artık birer “Çanakkale uzmanı” olduğunu vurguladı. Subaşı, “Çünkü merak ediyorlar. Biz ‘neden bu kadar lezzet aldık, bu faaliyetten’ diyorlar. ‘Niye, manevi duygularımız her zamankinden daha fazla arttı’ diye düşünüyorlar. Sonra oturup Çanakkale’nin tarihi okumaya başlıyorlar. Yani isteyerek okumaya talip oluyorlar. Bir daha da unutmuyorlar. Şimdi onlar dedeleri gibi çorbalarını içip hamur kızartmalarını yiyip, saçlarını Kınalı Hasan gibi kınalayıp Conkbayırı’na doğru yürüyorlar. İzcilik bir iş yapma takısıdır. İz yapmaktır aslında. Onlar şimdi önce dedelerinin izinden gidecekler, sonra bu dünyaya onlar da birer iz bırakacaklar” diyerek gençlerin kampın hem manevi hem de tarihi önemini hissettiğini belirtti.
KAMP DENEYİMİ SUNAN GENÇLER
Denizli’den katılan izcilerden Betül Soysal, ilk kampına katılmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. Bir diğer izci Tuğba Bozan ise çok yüksek manevi değerler hissederek yürüyüşe başladığını ifade etti. Bu anlamlı kamp, izcilerin tarihi bilinci artırmasının yanı sıra duygusal bağlarının güçlenmesine de katkı sağlıyor.