DEPREMİN SESSİ KAYDEDİLDİ
Marmara Denizi Silivri açıklarında, saat 12.49’da gerçekleşen 6.2 büyüklüğündeki depremin sesi, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Araştırma Görevlisi Dr. Hamdullah Livaoğlu tarafından kaydedildi. Bu deprem, bölgedeki yer hareketlerinin yanı sıra ses dalgalarını da etkileyerek önemli bir çalışma fırsatı sundu.
DEPREMİN SESİ HAKKINDA AÇIKLAMA
Livaoğlu, yaptığı açıklamada, “6.2 Mw büyüklüğündeki depremin en yüksek yer ivmesini kaydeden istasyona ait Doğu-Batı bileşenli deprem sinyali analizi ve işitilebilir ses formu. Ses, tiz sakin başlayıp ana şokun tok bir sesle boşalttığı enerjiyi spektral güç yoğunluğu olarak temsil etmektedir. Depremin sesi olmaz, titreşim frekansları karakterize edilir ve işitilebilir hale dönüştürülür. Deprem ses fenomeni sismolojide kantitatif bir ölçüt olmayıp, odaktan yayılıp, yer küreyi sarsan sismik dalgaların zemine ulaşmasının farklı bir biçimde tezahürüdür.” dedi. Ayrıca, bu depremle ilgili en yüksek ivmelerin kayıt edildiği istasyonlardan elde edilen verilerin, mühendislik hizmeti görmüş yapılar açısından yıkım riskinin bulunmadığını gösterdiğini belirtti.
YÜKSEK İVMELERİN ANALİZİ
Livaoğlu, analiz edilen veriler doğrultusunda, “Beklenen yüksek ivmeler görülmediği ve tasarım spektrumları aşılmadığı için mühendislik hizmeti görmüş hiçbir yapının yıkılması beklenmez” ifadesini kullandı. Bu durum, depremin etkisinin daha az hissedilmesine neden oldu ve çevre ile toplumu rahatlatacak bir bilgi sundu.