MARMARA DENİZİ’NDE YAŞANAN DEPREMİN ETKİLERİ
Marmara Denizi’nde İstanbul’un Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Bu durum 1999 yılındaki büyük depremleri yeniden akla getirdi. İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisi Sismolog Prof. Dr. Ethem Görgün, depremle ilgili açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Görgün, “Tabii ki önümüzdeki yıllarda bu süreç farklı bir gelişecektir, evrilecektir ama şu anda bunun büyük Marmara depremi olduğunu söylemek mümkün değil” dedi.
KUZEY ANADOLU FAY HATTININ DURUMU
Prof. Dr. Görgün, “Depremin oluş yeri bu kırmızıyla gösterdiğim Kuzey Anadolu fay hattı” diye belirtti. Ayrıca, 6,2 büyüklüğündeki Silivri depreminin, Kuzey Anadolu fayının ana yapılara değil, ikincil bir fayda meydana geldiğini ifade etti. 6,2 büyüklüğündeki depremin, çok büyük bir fay kırmadığını ve sadece balık kılçığının yan kollarından birinin kırıldığını söyledi. Bu tür küçük fayların enerjisini zamanla boşaltacağını belirtti. Ana fayın kırılması için ise 7 ve üzeri bir büyüklükte bir depreme ihtiyaç olduğunu ekledi.
BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ İHTİMALI
Prof. Dr. Görgün, “Bu büyük İstanbul depremi değil tabii ki” şeklinde açıklamalarını sürdürdü. 7,0’nin üzerindeki büyük depremlerin olma olasılığının daha yüksek olduğunu belirtti. “Çünkü burada fayların boyunu kırmızılıkları göz önüne aldığımız zaman burada 7’nin üzerindeki yani 7.2-7.4 gibi depremin olma olasılığı daha yüksek gibi görünüyor” dedi. Küçük tali faylar üzerinde 5.8 ve 6.2 büyüklüğündeki depremlerin yaşanabileceğini sözlerine ekledi.
DEPREMİN DERİNLİĞİ VE ETKİLERİ
Yaşanan depremin teknik detaylarına değinen Prof. Dr. Görgün, “Bir kere sığ bir depremdi. Depremin derinliği 13 kilometre” dedi. Sıhhlığı nedeniyle insanlar tarafından yüksek hissedildiğini ifade etti. Düşük ivme nedeniyle de dalgaların çabuk sönümlendiğini belirtti. Depremin İstanbul’a yakın olmasının sebebiyle yüksek hissedildiğini vurguladı.
ARTÇI DEPREMLERİN GÖRÜNÜMÜ
Prof. Dr. Görgün, artçı depremlerle ilgili olarak, “Buradaki süreç 2019’daki Silivri depremi sürecine benziyor” dedi. Şu aşamada evlerde herhangi bir yapısal sorun yoksa, evlere girmenin bir sakıncası olmadığını açıkladı. Ayrıca, 6.2 büyüklüğündeki bir depremin binaların yıkılmasına neden olmadığını belirtti.
ARTÇILARIN SÜREÇ HABERİ
Prof. Dr. Görgün, “Bunun artçıları muhtemelen en fazla 1 hafta daha devam eder” şeklinde bilgi verdi. 5.2 büyüklüğünde bir artçı depremin gerçekleştiğini ve sonraki artçıların maksimum 4 ila 4.5 büyüklüğünde olabileceğini söyledi. Devam eden süreçte, Marmara’nın depremselliğine dönme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.
BÜYÜK MARMARA DEPREMİ İHTİMALİ
Prof. Dr. Ethem Görgün, büyük Marmara depremi hakkında, “Bu süreçler tarihi kayıtlara baktığımızda 1509, 1766, 1894 depremi gibi hep 7.0’nın üstündeki depremlerdi” dedi. Depremlerin birbiriyle ilişkisini bilimsel olarak değerlendirdiğinde, 6.0’lık bir deprem ile 7.0’lık bir deprem arasında 33 kat enerji farkı olduğunu vurguladı. Depremlerin enerjisini boşaltmasının bu tür büyük depremleri tetikleyemeyeceğini ifade etti. Çevre illerde de 5.2 büyüklüğünde depremlerin hissedileceğini duyurdu.