Bugünkü Cumhuriyet Gazetesi olaylara nasıl tepki verdi?

Sürmanşetin altında ise Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk, İP lideri Doğu Perinçek, Genel Sekreter İlsever ve eski İÜ Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 12 kişinin Ergenekon Operasyonu'nda gözaltına alndığı yazıldı.

Haberde Ergenekon Operasyonu'ndan 'iddianamesi bile yazılmayan' şeklinde bahsedildi. Sabah 04:30'da evi basılarak gözaltına alınan 83 yaşındaki Selçuk'un 24 saat kimseyle görüştürülmediği haberde belirtilen bir başka kısımdı.

İşte Cumhuriyet Gazetesi'nin konuyla ilgili haberi:

"Gazetemiz imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek ve eski İÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı

Sabaha karşı operasyon

*Yargıtay Başsavcısı'nın AKP'nin kapatılması istemiyle dava açmasının ardından, Atatürk ilkelerine sahip çıkan kişi ve kurumlara karşı başlatılan kampanyanın bir uzantısı olarak gazetemize yönelik olarak da düğmeye basıldı.

*Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün talimatıyla, yıllardır düşünceleri ve kalemiyle "karanlığa karşı aydınlanma"nın mücadelesini veren İlhan Selçuk'un evi dün sabah saat 04.30 sıralarında basıldı.

*Evi aranan ve bazı kitaplarına el konulan Selçuk, saat 07.30'da evinden çıkarılarak Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü.

AKP hükümetinin yönetimindeki Türkiye'de dün sabaha karşı ancak baskı rejimlerinde rastlanılabilecek bir hukuka aykırılık yaşandı. Gazetemiz imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek , İP Genel Sekreteri Ferit İlsever, İstanbul Üniversitesi eski rektörlerinden Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk 'un da aralarında bulunduğu 12 kişi, aylardır süren ve hâlâ ne olduğu tam olarak kamuoyuna açıklanmayan "Ergenekon terör örgütü" soruşturması kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla sabaha karşı saat 04.30 sıralarında gözaltına alındı. Sabaha karşı baskın yapılarak evleri aranan İlhan Selçuk ve diğer 11 kişi 24 saat süreyle avukatları dahil kimseyle görüştürülmedi. Polis soruşturma çerçevesinde Ulusal Kanal ile Aydınlık dergisinin Ankara ve İstanbul'daki binalarında da aramaya yaptı. Selçuk'un sabaha karşı evi basılarak gözaltına alınması tepkilere neden olurken gazetemiz avukatları yasalara aykırı uygulamaya ve 83 yaşındaki Selçuk'un sağlık durumuna dikkat çektiler.

Gözaltına alınanlar arasında işadamı İbrahim Benli , Perinçek'in koruması Yusuf Beşerik , gazeteci Adnan Akfırat, Aydın Gergin, Aykut Tokak, Mahir Güngör, Yusuf Tuncer de bulunuyor.

Selçuk'un evi 3 saat arandı

Yargıtay Başsavcısı'nın AKP'nin kapatılması istemiyle dava açmasının ardından, Atatürk ilkelerine sahip çıkan kişi ve kurumlara karşı başlatılan kampanyanın bir uzantısı olarak gazetemize yönelik olarak da düğmeye basıldı. Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz' ün talimatıyla, kalemiyle 1950'lerden bu yana "karanlığa karşı aydınlanma" nın mücadelesini veren İlhan Selçuk'un evi dün sabah saat 04.30 sıralarında basıldı. Evi aranan ve bazı kitaplarına el konulan gazetemiz imtiyaz sahibi ve başyazarı Selçuk, saat 07.30'da evinden çıkarılarak Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü. Selçuk'un avukatı Akın Atalay , İstanbul Emniyeti önünde yaptığı açıklamada soruşturmanın gizliliği nedeniyle kendilerine herhangi bir şey söylenmediğini aktardı . Aramada bilgisayar ve bazı malzemelerin alınmış olabileceğini kaydeden Atalay, şunları söyledi: "Şu anda iyi olduğuna dair yetkililerden bilgi aldık. Normalde bu suçlarla ilgili gözaltı süresi 48 saattir. Yarın (bugün) sabah görüştüğümüzde kendisi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi öğreneceğiz. Soruşturmanın gizliliği nedeniyle bize söylenen bir şey olmadı. Şu anda kendisine yöneltilmiş bir suçlama da yok."

İtiraz dilekçesi

Gazetemiz avukatları ve Selçuk'un vekilleri Fikret İlkiz, Bülent Utku, Akın Atalay ve Tora Pekin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdikleri dilekçe ile İlhan Selçuk'un gözaltına alınması işlemine itiraz ettiler. İtiraz dilekçesinde, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 91. maddesi 2. fıkrasına gönderme yapılarak "Yasa, gözaltına alma işlemini soruşturma yönünden zorunlu olması ve kişinin bir suçu işlediğini düşündürecek emarelerin varlığına bağlanmıştır. Gözaltına alma işleminin yapılabilmesi için hem bu konuda soruşturma yönünden bir zorunluluk hem de kişinin suç işlediğini düşündürecek emarelerin olması gerekir" denildi. Dilekçede, Selçuk'un yıllardır aynı yerde ikamet ettiği ve istendiği zaman kendisine ulaşılacak konumda olduğu vurgulanarak "Kamuoyunun, yargının ve tüm Türkiye'nin gözü önünde olan, yaşamı ve yazılarıyla kamuoyunu aydınlatma görevini yürüten ve hatta devlet tarafından verilen yakın korumalarıyla devletin koruması altında bulunan gazeteci-yazar İlhan Selçuk hakkındaki bu uygulama, hukuka ve adalete aykırıdır" görüşüne yer verildi.

Ceza Muhakemeleri Yasası'nın 145. ve 146 maddelerine atıfta bulunulan dilekçede, "Müvekkilin davetiye ile çağrılma ve gelmezse zorla getirilme olanağı varken bu olanak ve hükümler gözetilmeden müvekkilin yakalanarak gözaltına alınması usul ve yasaya aykırıdır. Kaldı ki zorla getirme kararı da ancak bir kişinin hakkında tutuklama kararı verilmesi veya yakalama emri düzenlenmesi için yeterli nedenler bulunan şüpheli hakkında verilebilecektir" ifadeleri yer aldı.

İtiraz dilekçesiyle birlikte İlhan Selçuk'un 83 yaşında olduğu, hipertansiyon hastalığı ve akut miyokard enfarktüsü geçirdiğine ilişkin doktor raporu sunuldu. Doktor raporuna dayanılarak düzenli ilaç kullanarak yaşantısını sürdürebilen ve ağır hastalığı olan Selçuk'un usul ve yasaya aykırı gözaltı işlemine maruz kaldığının, sağlığı nedeniyle mağdur edildiğinin altı çizildi.

Selçuk'un evinde yapılan aramada bilgisayarı götürülürken, gazetedeki odasında yapılan aramada da bilgisayarın hard diskine el konuldu.

Perinçek İstanbul'a getirildi

İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek de, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı doğrultusunda Ankara'da partisinin genel merkezinden sabah saat 04.30'da Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı. Emniyet'e götürülen Perinçek, kimlik tespiti ve Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alındıktan sonra uçakla İstanbul'a gönderildi. İstanbul'da önce emniyet müdürlüğüne götürülen Doğu Perinçek, daha sonra sağlık kontrolü için Fatih Adliyesi'ne götürüldü. Adliye çıkışında " Tayyip Erdoğan' ların suçları büyüyor. Altlarında kalacaklar. Suçları büyüyor. Kanunsuzca gözaltına alındık" diye bağıran Perinçek, yeniden Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Perinçek'in İstanbul Kartal'daki evi de arandı. Şule Perinçek , polislerin, eşinin kaleme aldığı 38 kitaba inceleyecekleri gerekçesiyle el koyduklarını söyledi.

Eşzamanlı operasyon

Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri sabah saat 04.00-04.30 sıralarında İP Genel Merkezi'ni basarak öğle saatlerine dek aramalarını sürdürdü. Polis ayrıca saat 04.00-04.30'dan itibaren Ulusal Kanal ve Aydınlık dergisinin İstanbul ve Ankara'daki merkezlerine eşzamanlı olarak operasyon düzenledi. Ulusal kanal binalarındaki aramalarda belgelere ve bilgisayara el konularak emniyete götürüldü. Operasyon sırasında parti binalarının önünde toplanan partililer, baskını protesto ettiler.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele yetkilileri, Perinçek'in gözaltı işlemine ilişkin sürekli olarak itiraz ettiğini belirterek "Görevliler kimliklerini ibraz etmiş olmasına rağmen, sürekli zorluk çıkardı. Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne gelene kadar görevlilerin polis olduğuna inanmadı" dediler. Emniyet yetkilileri baskın sırasında partide bulunanlarla kısa süreli bir ardebe yaşandığını, aramada 4 ruhsatsız silah bulunduğunu öne sürdüler.

8 ayda 39 tutuklama

Ümraniye'de 12 Haziran 2007 tarihinde ele geçirilen patlayıcı maddelerle ilgili başlatılan ve Ergenekon adı verilen operasyon kapsamında emekli Tuğgeneral Veli Küçük' ün de aralarında bulunduğu 39 kişi tutuklu bulunuyor. Operasyon kapsamında tutuklu bulunanların bazılarının isimleri şöyle: Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, Doç. Dr. Ümit Sayın, Doç. Dr. Emin Gürses , gazeteci-yazar Vedat Yenerer, yazar Orhan Tunç , Hayrettin Ertekin, Kuvayı Milliye Derneği Genel Başkanı emekli Kurmay Albay Mehmet Fikri Karadağ, "Susurluk Davası" hükümlüsü Sami Hoştan, Avukat Kemal Kerinçsiz, emekli binbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk, Binbaşı Fikret Emek , emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, emekli Astsubay Oktay Yıldırım. "

ÖNEMLİ

Siyah Kalp Setinde Oyuncular Arasında Kriz

Siyah Kalp dizisi, Ece Uslu ve diğer oyuncularla birlikte set gerilimleriyle dikkat çekti. Burak Sergen ve Bülent Polat arasındaki kavga, çekimlere ara verilmesine neden oldu.

Siyah Kalp Setinde Oyuncular Arasında Gerginlik

Siyah Kalp dizisinin setinde, Burak Sergen ve Bülent Polat arasında çıkan kavga nedeniyle çekimlere ara verildi. Dizi oyuncuları bu olayla gündeme geldi.

Daha Fazlası!