Fulya Üçem: Koronavirüse karşı ağız gargarası da önemli

Geçtiğimiz aylarda Çin’in Wuhan şehrinde tespit edilen Covid-19, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edildi. O günden bu yana dünya teyakkuzda ve salgının daha fazla büyümemesi için çeşitli önlemler alınıyor.

Coronavirüsler, hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük bir virüs ailesi olduğundan ve temas ve damlacık yolu ile geçebildiğinden kişiden kişiye hızlı bir şekilde yayılıyor. İnsanlarda, birkaç koronavirüsün soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha şiddetli hastalıklara kadar solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu da biliniyor.

Corona virüsün en önemli bulaşma yollarından biri olan ağızın virüslere açık bir konak olmasının bir nebze de olsa önüne geçmek için her birey ağız ve diş sağlığına maksimum önemi göstermesi gerekiyor.

Diş hekimi  Fulya Üçem , ağız ve diş hijyeninin en az el hijyeni kadar önemli olduğu konusunda uyarılarda bulundu. Dt. Üçem, sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa dişlerin tüm yüzeyinin fırçalanması, ağız ve boğaz gargarasının mutlaka yapılması gerektiğini belirtiyor.

Üçem, ağız gargarasının önemini şu sözlerle dile getiriyor:

“Ağız gargaraları bir çok ülkede önemli bir hijyen kriteri olup gargara ile amaç, virüs içeren damlacıkların ve oluşan aerosol içersinde ki virüs oranının azaltılmasıdır. Böylece çapraz enfeksiyon ve oral yol ile bulaş riskinin minimalize edilmesi hedeflenmektedir. SARS-CoV-2 enfeksiyonunda tükürük ve nasal mukozada ki viral titreler 107/mL üzerinde bulunmuş olup bu değerlerin düşürülmesi, çapraz enfeksiyonu azaltmak için hedeflenmektedir. Ağız gargaralarının, koronavirüs öncelikli olmak üzere başka herhangi bir bakteri veya virüs ile oluşmuş olan solunum yolu enfeksiyonunu engelleye yönelik kesin etkisi bilimsel olarak açıklanmamış olsa da  kullanımı öneriliyor. Piyasada mevcut olan alkol içerikli ağız gargaraları korona virüse karşı etkin değildir çünkü bunun sağlanabilmesi için yüksek alkol oranına ihtiyacınız vardır. Çoğu durumda yüzde 60’ın üzerinde bir alkol oranı gerekmektedir. Povidon iyodin (PVP-I) diğer antiseptiklere kıyasla anti viral özelliği en iyi olan madde olup ve ağır akut solunum sendromu ve Ortadoğu solunum sendromu koronavirüslerine karşı  (SARS-CoV and MERS-CoV) yüksek derecede etkin virüsit olduğu in vitro ortamında bilimsel olarak ortaya konmuştur. İn vivo virüsit etkinliği bilinmemekle beraber bakteriye karşı antimikrobiyal aktivitesi ortaya konmuş olup oral mikrobiyal florayı  3 saatten az olmamak koşuluyla olumlu olarak azaltmaktadır.”

Dt. Fulya Üçem virüsit özelliği bulunan povidon iyodin içerikli gargaraların bu süreçte tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Povidon iyodin içerikli gargaraların uzun süreli ve geniş yüzey üzerinde yapılan tedavide, manifest hipertiroid durum gösteren, özellikle dekompoze kalp yetersizliği olan hastalarda, hamile kadınlarda 3. aydan itibaren ve memedeki çocuklarda dikkatle kullanılması gerektiğin beliren Üçem, ayrıca lokal irritasyon veya duyarlılık görüldüğü takdirde tedavinin durdurulması gerektiğini kaydediyor.

ÖNEMLİ

Terör Faaliyetleri Son Bulduğu Bir Suriye İçin Çalışacağız

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, bölgedeki barış ve iş birliği için tehdit oluşturmayan bir Suriye'nin inşası yönünde ortak çaba göstereceklerini belirtti.

Akademisyen Dini Değerleri Aşağıladı İddiası

Rize'deki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde, dini değerleri aşağıladığı gerekçesiyle Doç. Dr. Hüseyin Tolu hakkında başlatılan idari soruşturma sonucu görevden uzaklaştırıldı.

Daha Fazlası!