Dr. Ersin Ufuk Timuçin: Çocuklarınızla oyun oynamayı öğrenin

Haber Aktüel’in yeni röportaj dizisi “Bir Başka Alem”de Hilal Çavdar, farklı dallarda önemli isimleri konuk etmeye devam ediyor.

100

Dr. Ersin Ufuk Timuçin, pandemi sürecinde çocukların televizyon, tablet ve cep telefonları ile olan bağlarının yol açacağı tehlikelere işaret etti.

Timuçin, 0-3 yaşa kadar çocukların telefon, tablet ve televizyon ile hiçbir şekilde etkileşime girmemesi gerektiğine dikkatleri çekerek, bu cihazların bir oyun aracı olmadığının altını çizdi.

Timuçin, şunları söyledi:

“Televizyon, telefon veya tablet bir oyun aracı, bir yemek yedirme aracı veya ebeveyn dinlenirken çocuğun etkileşime gireceği bir oyuncak da değildir. Bu cihazlar, bırakın oyun için bir araç olmayı, tam tersi çocuklara zarar veren ürünlerdir. Televizyon eve yabancı birisini almak gibidir. Bu cihazların tamamı tek taraflıdır. Yani çocuk bir geri bildirim alamıyor. Karşısındaki ekranda gerçekleşen şeylere büyülenmiş gibi bakıyor çocuklar. Bu, dil ve konuşmada gecikmeye, bilissel gecikme ve bir çok gelişim alanında problemlere yol açıyor. Bunu ben bizzat maalesef televizyon etkisinde kalan bir çok çocukta gördükten sonra altını kalın harflerle çizmeye başladım. Çocuk televizyonda izlediği şeyi koklayamıyor, sarılamıyor, dokunamıyor. Çocuklar televizyonda izledikleri şeyi büyülenmiş gibi sadece izliyor ve bir süre sonra kısır döngüye giriyor. 3 yaşa kadar kesinlikle bu cihazlardan uzak tutulması lazım. 3 yaşından sonra da ebeveynler ile birlikte izlenmelidir. Televizyon çocukla oyun oynamaz.”

PANDEMİ SÜRECİNDE ÇOCUKLARIMIZLA OYUN OYNAMAYI ÖĞRENECEĞİZ

“Pandemi süreci ile birlikte parklar, bahçeler, sokaklar maalesef yok oldu. Bu da çocukların etkileşime girememesine neden oldu. Çocuklar paylaşımda bulunamıyor. Zaten akranlarla ilgili kısıtlılık vardı. O zaman oyun oynamayı öğreneceğiz. Çocuklarımıza dil ile geri bildirim vermeyi öğreneceğiz. Çocuk ses mi çıkarıyor? Onunla birlikte ses çıkaracağız. 50-60 kelime mi biliyor. O kelimeleri genişleteceğiz. Çocuğunuz ‘bak’ diyor? Biz ‘anne bak’ diye genişleteceğiz. Çocukların çevrelerinde artık genellikle akranları yok. Bu rolü artık fazlasıyla aile üstlenecek. Günlük rutin görevinin bilincinde olacak.”