Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), finansal istikrarın gelişmesi adına taksit ve kredilere yönelik yeni adımlar attı.
Bu kapsamda kredi kartı taksitlendirme sürelerinde değişikliğe gidilirken, bankaların sermayesinin güçlendirilmesi de hedeflendi. Karar ile ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, taşıt kredileri ile finansal kiralama işlemlerinde risk ağırlığı yeniden belirlendi.
YURTDIŞI SEYAHATE FREN
BDDK’dan yapılan açıklamaya göre, kredi kartlarında uygulanan taksitlendirme sürelerinin, havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurtdışına ilişkin harcamalarda uygulanmamasına ve söz konusu harcamalarda taksitlendirme yapılmamasına karar verildi. Daha önce bu taksit sınırı 3 ay olarak uygulanıyordu. Yurtiçine ilişkin harcamalarda taksit sınırı 18 ay olarak uygulanmaya devam ediyor.
MALİYET ARTACAK
BDDK öte yandan sermaye yeterliliği standart oranları hesaplamasında dikkate alınan risk ağırlıklarının ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, tüketicilere kullandırılacak binek araç edinimi amaçlı taşıt kredileri ile taşıt teminatlı krediler ve tüketiciler ile yapılacak finansal kiralama işlemleri açısından artırılmasına karar verdi. Standart yaklaşım ile oran yüzde 150 olarak uygulanacak. Bu karar bankalar açısından tüketici kredisi vermenin maliyetini (faizini) artıracak. Bu da tüketici kredilerini yavaşlatabilir. Kredili mevduat hesapları ile kredi kartı harcamaları ve nakit çekimler de uygulamaya dahil olacak.