IMF Başkanı Kristalina Georgieva, kamu sektörünün merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC’ler) ve ilgili ödeme platformlarının uygulanmasına proaktif olarak hazırlanması zorunluluğunu vurgulayarak, dijital para birimlerinin maliyet yoğun fiziksel muadillerinin yerini aldığı potansiyel bir değişimi öngörüyor. Georgieva’nın Singapur Fintech Festivali’nde paylaştığı ve dijital para birimleri konusunda gelişen küresel duruşa ışık tutan içgörülere dalın.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, dünya çapındaki hükümetlerin merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC’ler) uygulanması için keşif ve hazırlıklarına devam etmeleri gerektiğinin altını çizdi. Georgieva, CBDC’lerin fiziksel para birimlerinin maliyet yoğun doğasının yerini alabileceği ve finansal ortamda önemli bir evrime işaret edebileceği dönüştürücü bir değişim öngörüyor.
Singapur Fintech Festivali’nde konuşan Georgieva, CBDC’leri araştıran ve dijital para birimindeki gelişmelere rehberlik edecek düzenlemeler geliştiren çok sayıda ülkenin küresel eğilimini vurguladı. Bu alandaki büyük inovasyon potansiyelini kabul ederken, bu dijital para birimlerinin kullanım durumlarını çevreleyen mevcut belirsizliği de dile getirdi.
Georgieva, kamu sektörünün CBDC’lerin ve ilgili ödeme platformlarının uygulanmasına hazırlanırken proaktif kalması gerektiğini vurguladı. Georgieva, CBDC’lerin pratik olarak konuşlandırılmasının yakın olmadığını belirtmesine rağmen, ülkelerin yaklaşık %60’ının bu dijital para birimlerini aktif olarak araştırdığını ortaya koydu.
CBDC’lerin potansiyel faydalarını vurgulayan Georgieva, gelişmiş ekonomilerde dayanıklılığı artırabileceğini, banka hesabı sahibinin daha az olduğu yerlerde ise CBDC’lerin finansal katılımı artırabileceğini öne sürdü. Bu dijital para birimlerinin, teknolojilerin evrimine bağlı gerçek faydalarla “güvenli ve düşük maliyetli” bir alternatif olarak hizmet edebileceğini iddia etti.
Georgieva, yapay zekanın CBDC’lerin bazı faydalarını artırabileceğine dikkat çekerek sözlerini tamamladı. Örneğin, yapay zeka tabanlı sistemler, çeşitli veri noktalarına dayalı olarak hızlı ve doğru kredi puanlaması sağlayarak finansal katılımı iyileştirebilir. Ek olarak, finansal okuryazarlığı düşük bireylere kişiselleştirilmiş destek sunabilir.
Finansal manzara potansiyel bir devrimden geçerken, Georgieva’nın içgörüleri, dijital para birimlerinin dinamik doğasının ve ulusların bu dönüştürücü değişikliklere uyum sağlamada bir adım önde olma zorunluluğunun altını çiziyor. Önümüzdeki yol, merkez bankası dijital para birimlerinin ana akım finansal sistemlere kademeli ama etkili bir entegrasyonuna tanık olabilir.