Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin ‘endüstriyel kenevir’ ekimi girişimi, Türkiye’nin ilk tam verimli endüstriyel kenevir tarlasının ilk hasadının sona ermesiyle bir dönüm noktasına ulaştı. UOB Grubu’nun tekstil odaklı iştiraki Keneviro, 30 milyon dolarlık şaşırtıcı bir yatırımla Samsun’da tohumdan nihai ürüne kadar üretim zincirine öncülük ederek ülke ekonomisi üzerinde dönüştürücü bir etki vaat ediyor.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, endüstriyel kenevir ekimini canlandırmak ve Türkiye’nin üretim kapasitesini genişletmek için stratejik bir hamle yaparak, bu dönüştürücü tarımsal girişim için 20 şehir belirledi. Bunlar arasında 11 şehir başarılı ekime tanık oldu ve Samsun optimum sonuçlar veren ilk şehir oldu. 19 Mayıs Üniversitesi tarafından geliştirilen ‘Narlı tohumunun’ haklarını on yıl boyunca güvence altına alan Keneviro, ülkenin tarımsal-endüstriyel manzarasında önemli bir sıçrama yapan bir kenevir işleme fabrikası kurma sorumluluğunu üstlendi.
‘Kenevir’ duyduğunuzda tüm önyargıları ortadan kaldırın. Bu sarhoş edici maddelerle ilgili değil; ülke ekonomisine büyük katkı sağlamakla ilgilidir. Türkiye’de kenevir ekimi yıllardır mütevazı ve izinlere tabi iken, 2019’da çok önemli bir değişim meydana geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kenevir ekimini yeniden yaygınlaştıracağını ve 20 pilot bölge belirleyeceğini açıklaması, kenevire yönelik tarım politikalarını yeniden şekillendirdi.
Merkezi İstanbul’da bulunan UOB Group, KENEVİRO markasıyla odağını kenevir üretimine yöneltti. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nde ıslahı tamamlanan yerli sertifikalı ‘Narlı’ tohumunun üretim ve satış haklarını alan Keneviro, Samsun Havza OSB’de kenevir işleme fabrikası kurmak için 30 milyon dolar yatırım yaptı. Kademeli olarak faaliyete geçen fabrika, Ocak 2024’te tam ölçekli üretime başlayacak ve ilk aşamada ham ve boyalı elyaftan ipliğe, şalgamlara, %100 doğal kedi kumuna ve hayvan yataklarına kadar bir dizi ürün üretecek.
Keneviro’nun arkasındaki vizyoner Uğur Balkuv’un oğlu Orhun Balkuv, endüstriyel kenevir tarımının şirket gündeminde ön sıralara taşınmasında çok önemli bir rol oynadı. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki eğitimi sırasında kenevir tarımına ilgi duymaya başlayan Orhun, yasal şartların olgunlaşmasıyla Türkiye’deki süreci başlattı. Samsun’un kapsamlı araştırmalara ve Avrupa kriterlerine dayanarak kenevir ekimi için ideal bir merkez olduğunu vurgulayan Orhun, 35 yılı sonuna kadar 000.2025 dönüme ulaşmayı öngörüyor.
Keneviro Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Balkuv, bu yatırımı ithalat yapmadan yüzde 100 ihracat gerçekleştirme potansiyeline sahip ‘milli bir proje’ olarak görüyor. Ekonomik faydaların ötesinde, endüstriyel kenevir, tekstilden gıdaya, otomotive, enerjiye, inşaata ve hatta çevre dostu biyopolimerlere kadar çeşitli uygulamalarıyla toprak yenilenmesine ve çevresel sürdürülebilirliğe önemli ölçüde katkıda bulunur. Türkiye bu kadim mahsulün canlanmasına öncülük ederken, ülke ekonomik büyüme ve ekolojik gençleşmede bir artış bekliyor.