Türkiye’de kamu ve üniversite hastanelerinde uygulanmaya başlanan ‘amiloid PET’ görüntüleme yöntemi, Alzheimer hastalığını belirtilerin ortaya çıkmadığı erken evrede tespit etme imkanı sunuyor. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Lütfiye Özlem Atay liderliğindeki ekip, 2018’den bu yana yaptığı bilimsel çalışmalarla bu yenilikçi yöntemi geliştirdi.
Bu yöntem, Alzheimer hastalığının kilit proteini olan ‘amiloid plak’ birikimini ölçen ‘Amiloid Pozitron Emisyon Tomografisi (PET)’ kullanıyor. Hastalarda seçici olarak uygulanan bu yöntem, hastalığın varlığını erken dönemde saptamayı mümkün kılıyor.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından desteklenen çalışmalar, ilerleyen yıllarda Alzheimer hastalığına karşı ulusal erken tanı modelinin geliştirilmesini hedefliyor.
Prof. Dr. Lütfiye Özlem Atay, nörodejeneratif hastalıkların görüntülenmesine yönelik uzun süredir devam eden çalışmalarını vurgulayarak, Türkiye’de bu alanda referans bir bölüm olduklarını belirtti. Nükleer tıpta kullanılan glikoz gibi radyoaktif belirteçlerle vücutta araştırılmak istenen bölgeye ulaşıldığını ifade eden Atay, Alzheimer hastalığı gibi durumlarda farklı yöntemlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Alzheimer ve diğer demans hastalıklarının belirtilerin ortaya çıkmadan önce başladığına dikkat çeken Prof. Dr. Lütfiye Özlem Atay, Alzheimer hastalığının belirtilerinin ortaya çıkmasından 15-20 yıl önce başladığını açıkladı. Hastanın beyin hücrelerinde istenmeyen ‘amiloid’ proteinlerinin birikmeye başladığını ve bu süreçte hastanın herhangi bir belirti göstermediğini belirten Atay, geliştirdikleri ‘amiloid PET’ görüntüleme yöntemi ile hastaların bu erken evrede tanısını koymayı başardıklarını ifade etti.
Atay, “Bu sayede hastalarımıza çok erken dönemde doğru tanı koyarak, doğru tedaviye yönlendirilmelerini sağlıyoruz” dedi. Bu yeni yöntemin ciddi aile öyküsü bulunan ve diğer tetkiklerde şüphe duyulan hastalara uygulandığını belirten Atay, ortalama ömrün uzadığı ve Alzheimer hastalığının yaşlı nüfusta arttığı göz önüne alındığında bu tür erken tanı yöntemlerinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Prof. Dr. Lütfiye Özlem Atay, Türkiye’de ilk kez uygulanan bu yöntemle elde ettikleri başarıların dünya literatüründe yer bulduğunu ve ulusal tanı modeli geliştirme projeleri ile bu başarıyı daha da ileriye taşımayı hedeflediklerini belirtti.