Sıcaklıklar düşmeyi reddederken, balıkçılık patlaması azaldı ve denizlerin prensi lüfer (lüfer), 350 liraya düştükten sonra kilogram başına 750 liraya kadar ulaşan kayda değer bir fiyat artışı gördü. Çanakkale Boğazı’ndaki akıntının erken sona ermesi, mevsim dışı sıcak havayla birleştiğinde, bölgedeki lüfer bolluğunu etkiledi.
Çanakkale’de 1 Eylül’de av yasağının kalkmasıyla birlikte çeşitli balıklar pazar tezgahlarını süsledi. Başlangıçta kilogramı 700 lira olarak fiyatlandırılan lüfer, artan bulunabilirlik nedeniyle 350 liraya kadar geriledi. Ancak Çanakkale Boğazı’nda son iki haftadır fırtınaların damgasını vurduğu olumsuz hava koşulları ve lüfer göçünün erken sona ermesi, değerli balıkların kıtlığına yol açtı ve sonuç olarak kilogram başına fiyatı 750 liraya kadar yükseldi
Çanakkale Balıkhalı’nda balık satıcılığı yapan Volkan Kaşıkçı, son değişikliklerle ilgili olarak, “Yaklaşık iki haftadır olumsuz hava koşulları balık arzının azalmasına neden oldu. Fiyatlar artık normal. Hamsi 100 lira, sardalya 70 lira, istavrit 100 lira, kolyoz 150 lira, çipura 230 lira, mezgit 350 liradan fiyatlandırılıyor. Ancak lüfer hafif bir fiyat artışı yaşadı. Lüfer ilk ortaya çıktığında kilogramı 700 lira olarak fiyatlandırılmış, 350 liraya kadar düşmüş. Şimdi ise bulunabilirliğinin azalması nedeniyle kilogram başına 750 liradan satılıyor. Lüfer fiyatının yüksek olmasının sebeplerinden biri de göç akımının erken sona ermesi” dedi.
Kış yaklaşırken ve hava koşulları balıkların bulunabilirliğinde ve fiyatlandırılmasında rol oynamaya devam ettikçe, tüketiciler ve balıkçılık endüstrisi pazardaki değişen gelgitlere uyum sağlamaya devam ediyor.