Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 1.735 imalat sektöründen gelen yanıtlara dayanarak Aralık ayı Reel Kesim Güven Endeksi’ni açıkladı. Aralık ayında Mevsim Etkilerinden Arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (SARSCI) bir önceki aya göre 0,5 puanlık hafif bir düşüş yaşayarak 103,4 seviyesinde gerçekleşti.
Anket sorularına karşılık gelen alt endekslerin incelenmesi, genel görünüm, sabit sermaye yatırım harcamaları, mevcut toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku ve gelecek üç aylık ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endekse pozitif katkı sağlamıştır. Bununla birlikte, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki gelecekteki toplam istihdam ve gelecekteki üretim hacmine ilişkin değerlendirmeler endeksi olumsuz etkiledi.
Arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (SÜSBE) bir önceki aya göre 1,1 puan azalarak 99,1 değerini aldı. Son üç aylık döneme ilişkin değerlendirmelerde, iç piyasa sipariş miktarında düşüş bildirenler lehine güçlenen bir eğilim izlendiği görüldü. Tersine, üretim hacminde ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenlerin eğilimi, düşüş bildirenler lehine tersine döndü.
Geleceğe yönelik değerlendirmelere bakıldığında, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenler için olumlu eğilim bir önceki aya göre zayıfladı. Diğer taraftan, ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan eğilim güçlendi.
Önümüzdeki üç aylık dönemde ortalama birim maliyetlerde artış beklentisi ile son üç ayda artış bildiren beklentiler zayıflama eğilimi göstermiştir. Buna karşılık, önümüzdeki üç ay boyunca satış fiyatında artış beklentileri güçlendi.
Gelecek on iki ay sonuna ilişkin üretici fiyat endeksi (ÜFE) yıllık beklentisi bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak yüzde 58,8 değerini aldı.
Sektörlerdeki genel görünüme bakıldığında, iyimser olduğunu ifade edenlerin oranı %8,9’a, kötümserlik ifade edenlerin oranı %15,4’e yükseldi ve durumun aynı kaldığını belirtenlerin oranı %75,7’ye geriledi.
Bu rakamlar, Türkiye’nin reel sektöründeki karmaşık dinamikler ve beklentiler hakkında fikir vermekte ve ekonomik faaliyetin hem olumlu hem de zorlu yönlerini yansıtmaktadır.