Kışın gelmesiyle birlikte solunum yolu enfeksiyonları artıyor ve mikrobiyoloji uzmanı Ayşin Kılınç Toker, beklenen yağışların görülmemesinin etkisine ışık tutuyor. Değişen atmosferik bileşimi değerlendiren uzman, hava koşulları ile viral çoğalma arasında çok önemli bir ilişki olduğunu fark ediyor.
Toker, hava koşullarının viral büyümeyi önemli ölçüde etkilediğini iddia ediyor. Yağmur veya kar yağışı olmadığında bulaşıcılık artar. Uzman, virüsleri parçalamak için yağışın gerekliliğini vurguluyor ve konuyla ilgili karmaşık ayrıntılar veriyor.
Kış mevsimi ilerledikçe, solunum yolu enfeksiyonları gözle görülür bir artışa tanık olur. Ünlü enfeksiyon hastalıkları uzmanı Toker, bu fenomeni küresel ısınmanın dalgalanma etkilerinden etkilenen gecikmiş yağış ve kar yarışlarına bağlıyor. Hava içeriğinde ortaya çıkan değişiklik, virüslerin ömrünü uzatarak bireyleri enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirir.
Acil servisler grip vakalarında bir artışla dolup taşıyor. Toker, yağış yokluğunu, havadaki kimyasal maddelerin, tozların, polenlerin ve asılı virüslerin artan seviyelerine bağlayarak bulaşıcılığın artmasına katkıda bulunuyor.
Özellikle yağışların beklenen zaman diliminden saptığı senaryolarda Toker, havadaki bitkilerden kaynaklanan alerjenlerde bir artış, artan kimyasal varlık ve astım gibi alerjik durumlara karşı artan duyarlılık olduğunu belirtiyor. Bu da viral enfeksiyonların şiddetini ve süresini şiddetlendirir.
Kışın yetersiz yağışları, solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşıcı doğasını yoğunlaştırır. Toker, solunum sisteminde, beklenen hava koşullarında sistematik olarak çalışan belirli bariyerlerin varlığının altını çiziyor. Bu koşullar yerine getirilmediğinde, bu engeller zayıflar ve vücudu enfeksiyonlara karşı duyarlı hale getirir.
Özetle, Toker’in uzman görüşleri, hava durumu modelleri ve viral yayılma arasındaki karmaşık dansı vurgulayarak, yağışların enfeksiyonlara karşı savunmamızı güçlendirmede oynadığı rolün yeniden gözden geçirilmesini istiyor.