Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ‘Asrın Felaketinin 1’inci Yılında Afet İletişimi Sempozyumu’nda konuştu. Altun, afet iletişiminin önemine dikkat çekerek, 6-20 Şubat döneminde 200’ün üzerinde dezenformasyonun ortaya çıktığını vurguladı. Şeffaflığın önemini vurguladı, sadece yanlış içeriği değil, aynı zamanda arkasındaki aktörleri de ortaya çıkardı ve halk adına kapsamlı soruşturma ve yargılamaları savundu.
Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Asrın Felaketi’ sempozyumunda yaptığı konuşmada, her afete anında müdahale edilmesi ve etkin mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Altun, devletin stratejik iletişim politikasının hayati bir unsuru olan afet iletişiminin, kriz iletişimi faaliyetlerinin ötesine geçerek afet öncesi kamuoyunun bilinçlendirilmesi, afet önleme ve risk azaltma çalışmalarını da kapsadığını vurguladı.
Altun, Müdürlüğün geçen yıl Türkiye’nin afet ve kriz yönetimi alanındaki uzmanlığına akademik olarak katkıda bulunma taahhüdünde bulunduğunu ifade etti. Üç dilde ‘Yüzyılın Felaketi’ ve ‘Yüzyılın Dayanışması’ kitapları da dahil olmak üzere Türkiye’nin Ulusal Risk Kalkanı Modeli ve afet iletişiminin diğer önemli yönleri hakkında bilgi veren çeşitli yayınlardan bahsetti.
Afet ve kriz iletişimi alanında akademik söyleme katkı sağlama çabalarına dikkat çeken Altun, son yayın olan ‘Asrın Felaketinden Bir Yıl Sonra Yeniden İnşa ve Yeniden Canlandırma Çabaları’ kitabını görücüye çıkardı. Bu yayın, felaketin büyüklüğüne, devlet ve halk tarafından sergilenen dayanışmanın boyutlarına ve en önemlisi etkilenen bölgedeki yaşamın çeşitli yönlerindeki yeniden inşa çabalarına ışık tutmayı amaçlamaktadır.
Altun, 6 Şubat depremlerinin ardından yeniden inşa ve canlandırma çalışmalarına hız verildiğini vurguladı. Çoğunluğu konut olmak üzere 307.000 bağımsız birimin ihalelerinin tamamlandığını ve inşaat sürecinin hızla ilerlediğini paylaştı. Altun, medyanın halkı bilgilendirmedeki hayati rolünü kabul etti ve Müdürlüğün faaliyetlerini desteklemek için bölgedeki medya varlığını kolaylaştırma taahhüdünü teyit etti.
İstatistiklere de değinen Altun, AFAD’ın 390 bin konut, 40 bin işyeri ve 11 bin ahırdan oluşan 441 bin 500 bağımsız birimin mülkiyetini belirlediğini belirtti. Mart ayı ortasına kadar 30.000 konutun daha kura çekimine tabi tutulacağını ve önümüzdeki iki ay içinde toplam 75.000 konutun bu süreci tamamlayacağını belirtti. Altun, Türk medyasının dezenformasyon kampanyaları karşısındaki özverisini övdü, dirençlerini ve gerçeğe bağlılıklarını övdü.
Sonuç olarak Altun, Türkiye’nin afetler ve krizler karşısındaki dayanıklılığını ve organizasyon kabiliyetini yineleyerek, dezenformasyon ve karalama kampanyalarının yarattığı zorluklara rağmen şeffaf ve açık iletişimin önemini vurguladı.