Kredi kartı kullanan kalabalık arasındaysanız veya mevduat hesaplarınız varsa, bu sizi doğrudan ilgilendirir. Birçok kişi para transferi, para çekme ve fatura ödemeleri gibi işlemler için ATM’ler aracılığıyla işlem yapar. Ancak bankalar bu işlemler sırasında tüketicilerden çeşitli komisyonlar almaktadır. İşte karşılaşabileceğiniz en önemli 5 ücret ve bunları en aza indirmek için yapabilecekleriniz.
Türkiye’nin 81 ilinde yaklaşık 60.000 ATM ve dolaşımdaki 400 milyon banka ve kredi kartı ile milyonlarca hesap sahibi para çekme, havale ve fatura ödeme gibi işlemleri bu makineler aracılığıyla gerçekleştiriyor. ATM’ler artık çok çeşitli bankacılık faaliyetlerini desteklese de, kolaylıklarının genellikle kullanıcıların bilmediği bir bedeli vardır.
Bankaların ATM’ler aracılığıyla uyguladığı en yaygın beş ücreti ve bunlardan uzak durma stratejilerini inceleyelim.
- Bankalar, önceden belirlenen limiti aşan para çekme işlemlerinde %2-3 komisyon ve vergi almaktadır.
- Kullanıcılar genellikle istemeden veya acil ihtiyaçlar nedeniyle bu sınırı aşarak ek ücretlere maruz kalırlar.
- 5.000 TL yerine 10.000 TL çeken bir kullanıcı, 100-150 TL limit aşımı komisyon ödemek zorunda kalabilir.
- Mesai saatleri içinde, limit aşımı ücretlerinden kaçınmak için kasada şube içi para çekme işlemlerini tercih edin.
- Limit aşımı gerektiren acil ihtiyaçlar söz konusu olduğunda, iki ayrı yöntem kullanın. Cep telefonunuzu ve QR kodunuzu kullanarak para çekme işlemini başlatın, ardından karttan para çekme işlemini gerçekleştirin. Bu, her iki uygulamanın sınırlarını ücretsiz olarak kullanmanıza olanak tanır.
- Bankanızdan günlük para çekme limitinin artırılmasını talep edin.
Bu ücretlerin farkında olmak ve proaktif önlemler almak, tüketicilerin mali durumlarını daha etkin bir şekilde yönetmelerini sağlayabilir. Haberdar olun, mevcut alternatiflerden yararlanın ve bankacılık deneyiminizin uygun maliyetli ve sorunsuz kalmasını sağlayın.