No menu items!

İkinci Türk astronot uzaya gönderiliyor

Türkiye’nin insanlı uzay misyonları hız kesmeden devam ediyor. Türkiye’nin ikinci astronotu olan Tuva Cihangir Atasever, 8 Haziran 2024 tarihinde ABD’nin New Mexico eyaletindeki Spaceport tesislerinden uzaya gönderilecek. Atasever, Virgin Galactic firmasına ait VSS Unity uzay aracıyla yörünge altı bir araştırma uçuşu gerçekleştirecek. Bu uçuş sırasında Atasever, kıtalararası yolcu uçaklarının irtifasının yüzde 50 üzerine çıkarak yaklaşık 14 kilometrelik irtifaya ulaşacak.

Bu uzay misyonu kapsamında Atasever, astro parçacık fiziği, beyin fizyolojisi, moleküler biyoloji ve genetik bilimleri gibi alanlarda 7 farklı deney yapacak. Ayrıca, uzayda çeşitli biyometrik ve biyolojik ölçümler alacak ve bazı miyomedikal donanımları test edecek.

Dönüş Süreci

Uçuş sırasında roket motorunun yakıtı tükendiğinde, uzay aracı herhangi bir aktif bileşen kullanmadan 90 kilometre yükseklikten süzülerek iniş yapacak. Atmosfere yeniden girişte, Atasever yer çekiminin 4,5 katı bir ivme hissedecek. Uzay aracının inişi, kalkış yapılan piste potansiyel enerji kullanılarak gerçekleştirilecek.

Tuva Cihangir Atasever Kimdir?

Tuva Cihangir Atasever, 12 Ağustos 1992’de Ankara’da doğdu. Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden lisans derecesi aldıktan sonra, yüksek lisans eğitimini Kaliforniya Üniversitesi’nde tamamladı. Türkiye’ye döndükten sonra beş yıl boyunca Roketsan’da aviyonik mühendisi olarak çalıştı.

İlk Türk Astronotun Misyonu

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 19 Ocak 2024 tarihinde bilim misyonu kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) giderek 13 deney gerçekleştirdi. Gezeravcı, ISS’de geçirdiği 18 günün ardından, 9 Şubat’ta dünyaya geri dönerek Türkiye’nin insanlı ilk uzay bilim misyonunu başarıyla tamamladı.

Türkiye, bu önemli adımlarla uzay çalışmalarında ilerlemeye ve bilimsel araştırmalarını genişletmeye devam ediyor. Tuva Cihangir Atasever’in gerçekleştireceği bu yeni misyon, Türkiye’nin uzay araştırmalarına olan katkısını daha da artıracak.

ÖNEMLİ

Daha Fazlası!