EV SAHİPLERİ VE KİRALAR YENİ DÖNEME HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI
Ev sahipleri ve kiracıları yakından ilgilendiren kira artışı düzenlemesi yarın itibariyle sona eriyor. 2 yıldır uygulanan yüzde 25 zam sınırı Temmuz ayıyla birlikte son bulacak. Artık kira zamları, 12 aylık TÜFE ortalamasına göre belirlenecek ve bu ortalamayı aşamayacak. Konut kiraları ve yıllık zam oranları, vatandaşların en büyük sorunları arasında yer alıyor.
ENDEKSA GENEL MÜDÜRÜ GÖRKEM ÖĞÜT’TEN ÖNEMLİ UYARI
Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, kira zam sınırlamasının kaldırılmasının sektöre olumlu etki edeceğini belirtiyor. 2 yıllık dönemde Türkiye genelindeki kiralık evlerin değerinin nominal olarak yüzde 265 arttığını söyleyen Öğüt, enflasyon arındırılmış artışın ise yüzde 50 seviyesinde olduğunu vurguluyor. İstanbul’da ortalama kira seviyesinin 20 bin lira, Ankara’da 17 bin lirayı aştığı biliniyor.
AVUKAT ALİ GÜVENÇ KİRAZ’DAN KİRA ARTIŞLARI HAKKINDA AÇIKLAMALAR
Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, konut kira artışı düzenlemesiyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Kiracılara önemli bilgiler veren Kiraz, TÜFE ortalaması üzerinde yapılacak artış taleplerinin hukuka aykırı olduğunu belirtiyor. Ayrıca dava süreci devam eden kiracıların nasıl bir süreç beklediği konusunda da açıklamalarda bulunuyor.
İŞ YERİ KİRALARINDA ZAM UYGULAMASI NASIL OLACAK?
Halihazırda iş yerleri için herhangi bir kira sınırı bulunmuyor. TÜFE ortalamasına göre yapılan kira zamları devam ediyor. İş yeri sahipleri için kira artışları, mevcut düzenlemelere göre yapılacak. Kiralarda yaşanan anlaşmazlıklar için arabulucu yolu zorunlu olacak ve dava süreçleri arabuluculuk aşamasından sonra devam edecek.