Büyük Finans Kuruluşlarından Türkiye’nin Enflasyon Analizi!


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan yüksek faiz ve sıkılaşma politikalarının haziran ayındaki enflasyon üzerindeki etkileri TÜİK tarafından açıklandı. Haziranda enflasyon aylık bazda yüzde 1,64 artarken, yıllık bazda yüzde 71,60 seviyesine yükseldi. Bu veri, 3 ekonomi devi olan Morgan Stanley, JP Morgan ve Goldman Sachs’ın haziran ayı enflasyon raporlarında da değerlendirildi.


Morgan Stanley, enflasyon verilerinde dezenflasyona işaret ederek çekirdek enflasyondaki azalışa dikkat çekti. Yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42,4 olarak açıklayan raporda, Merkez Bankası’nın sıkı para politikasının enflasyonun kontrol altına alınmasında rol oynadığı belirtildi. Goldman Sachs ise enflasyondaki düşüşü döviz kurlarıyla ilişkilendirirken hizmet enflasyonu ve vergi artışının risk teşkil ettiğine dikkat çekti.


JP Morgan raporunda, Türkiye’nin beklenenden daha hızlı bir düşüş gösterdiği enflasyon oranlarına vurgu yaptı. Elektrik fiyatlarındaki yükselişin enflasyonu artırdığına dikkat çeken rapor, Merkez Bankası’nın sıkı para politikasını ve maliye politikasında sıkılaşma adımlarının devam etmesi gerektiği uyarısında bulundu. Yıl sonu enflasyonunun yüzde 42,5’e düşmesi beklenirken, 2025 için enflasyon beklentisi yüzde 25 olarak açıklandı.

ÖNEMLİ

İsrail, Gazze’de Ateşkesi Onayladı: Takas Gelecek

İsrail ve Hamas, Doha'da ateşkes anlaşmasını imzaladı. Netanyahu, ardından kabineyi toplayarak onayı aldı. İlk esir takası pazar günü gerçekleştirilecek.

Artvin Barajlarından Ekonomiye 19 Milyar Katkı

Çoruh Nehri üzerindeki 5 baraj, 2022 yılında 7,1 milyar kilovatsaat enerji üreterek Türkiye ekonomisine 19 milyar 385 milyon lira katkı sağladı.

Daha Fazlası!