İstanbul ve birçok ilde gözlenen parlak ışık kümesi hakkında uzmanlar detaylı değerlendirmelerde bulundu. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Esenoğlu, ışık kümesinin göktaşı değil uzay çöpü olabileceğini belirtti. Esenoğlu, parlaklığın nedeninin büyük ve kalkan görevi gören bir parçanın önde olması ve sürekli görünmesi olduğunu açıkladı.
Astronom Duygu Esendemir, uzay çöpleri ve göktaşları arasındaki farkları vurgulayarak, göktaşlarının atmosfere girişindeki hızlarına dikkat çekti. Esendemir’e göre, gözlenen olayda cismin atmosfere giriş hızı düşük olduğundan uzay çöpü olma ihtimali daha yüksek. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz da ışık kütlesinin hızına bakarak meteor olma ihtimalinden ziyade uzay çöpü olabileceğini ifade etti.
Uzaydaki binlerce uydu ve uzay istasyonundan kopan parçaların potansiyel olarak tehlike oluşturabileceği belirtiliyor. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, gökyüzünden düşen bir cismin etkilerinin çoğu zaman hissedilmediğini ancak büyük çaplı meteor çarpmalarının ciddi zararlara yol açabileceğini vurguladı. Yılmaz, halkı düşen cisimlere kesinlikle dokunmamaları konusunda uyararak, yetkililere haber vermeleri gerektiğini belirtti.