Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO zirvesi için ABD’nin başkenti Washington’a gitti ve beraberinde önemli isimlerle birlikte geldi. Erdoğan’ın zirve kapsamındaki temaslarının, uluslararası güvenlik meseleleri ve NATO’nun geleceği hakkında odaklı olacağı belirtildi. MİT Başkanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler gibi üst düzey isimlerle birlikte Washington’a giden Erdoğan’ın, ittifakın sürdürülebilirliği ve çeşitli riskler konularında önemli görüşmeler gerçekleştireceği öngörülüyor.
NATO’nun 75’inci kuruluş yıl dönümüne denk gelen zirvede, ittifakın coğrafyasına yönelik meydan okumalar ve riskler detaylı bir şekilde ele alınacak. Açıklamalara göre, NATO’nun caydırıcılık ve savunma stratejilerinin yanı sıra Ukrayna’daki gelişmeler ve bu ülkeye yapılacak destek konuları da zirve gündemini önemli ölçüde şekillendirecek. Zirve, NATO’nun gelecekteki stratejik adımlarını belirlemek ve üye ülkeler arasındaki iş birliğini güçlendirmek adına kritik bir platform sağlayacak.
<ÇİN TEHDİDİ VE ORTAKLIKLARIN GÜÇLENDİRİLMESİ>
NATO’nun Washington Zirvesi’nde, özellikle artan Çin tehdidine karşı nasıl bir yaklaşım sergileneceği merak konusu. Çin’in bölgesel ve küresel düzeydeki etkileri üzerinde durulacak zirvede, NATO’nun Asya-Pasifik’teki ortaklarıyla iş birliğini derinleştirmesi bekleniyor. İran, Çin ve Kuzey Kore gibi aktörlerin Rusya’yı desteklediğine dikkat çeken NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “otoriter aktörlere” karşı daha sıkı iş birliği yapmanın önemine vurgu yapacak. Bu çerçevede, zirvede Asya-Pasifik’teki iş birliklerinin nasıl güçlendirileceği ve NATO’nun tehditlere karşı nasıl bir strateji izleyeceği ele alınacak.