TBMM’DE ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU KABUL EDİLDİ
TBMM Genel Kurulu’nda Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi görüşülerek onaylandı. Yasalaşan düzenleme ile öğretmenlere yönelik işlenen suçlarda cezalar yarı oranda arttırıldı. Ayrıca, öğretmen adaylarına 30 bin ek gösterge kapsamında maaş ödemesi yapılacak. Yeni düzenleme doğrultusunda Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Öneri, öğretmenlik mesleğini bir ihtisas mesleği olarak tanımlıyor. Öğretmen olarak istihdam edilecek kişiler, en az lisans düzeyinde yükseköğretim programlarından ya da denkliği tanınan yurt dışı programlarından mezun olup, hazırlık eğitiminde başarı göstermiş olanlar arasından seçilecek. Teorik ve uygulamalı tasarlanan hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisi tarafından sunulacak ve süresi 4 dönem olarak belirlenecek. Bu süre, öğretmen adayının mezun olduğu yükseköğretim programına bağlı olarak 3 döneme indirilebilecek.
YÖNETİCİLER İÇİN MÜLAKAT SÜRECİ
Eğitim kurumu müdürü ya da müdür yardımcısı olarak görevlendirilecek yeni adaylar, Akademi tarafından düzenlenen yönetici yetiştirme programına katılmak zorunda olacak. Bu programa kabul edilecek yöneticiler, yazılı ve/veya sözlü sınavlardan 60 ve üzeri puan alanlar arasından puan üstünlüğüne göre sıralanacak. Yazılı ve sözlü sınavın birlikte yapılması durumunda başarı puanı, bu iki sınavın aritmetik ortalaması ile hesaplanacak.
ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNDE KARIYER BASAMAKLARI
Öğretmenlik mesleği; öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağından oluşacak. Üç yıl hizmet süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler, talep ettiklerinde görev yaptıkları yerdeki öğretmen kadrolarına atanabilecek. Atanan öğretmenler, mazerete bağlı yer değiştirmeler hariç, bir yıl süreyle yer değişikliği yapamayacaklar.
MAZERETSİZ GÖREVE BAŞLAMAYANLARA KISITLAMALAR
Yerleştirme sonrası, görevlerine mazeretsiz olarak başlamayan öğretmenler ve göreve başladıkları halde mazeretsiz olarak ayrılanlar, aldıkları atamaya dayalı başarı puanlarıyla sözleşmeli öğretmenlik için tekrar başvuruda bulunamayacak. Yerleştirildiği tarihten itibaren 3 yıllık hazırlık eğitimine katılma süresi bir yıla indiriliyor. Sözleşmeli öğretmenler, can güvenliği ve sağlık sebepleri hariç, 3 yıl boyunca başka bir yere atanamayacaklar. Aile birliği mazeretiyle yer değiştirmelerde ise, sözleşmeli olarak çalışan öğretmenin eşi bu öğretmene tabi olacak.