Açık Öğretim Kurumları Yönetmeliği Yayınlandı!

AÇIK ÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI

Açık öğretim kurumlarının kuruluş, eğitim, öğretim, yönetim ve işleyişine dair kuralları içeren Milli Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Kurumları Yönetmeliği, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Edinilen bilgiler doğrultusunda, yeni düzenleme ile açık öğretim okullarına ait önceki yönetmelikler güncellenip birleştirildi. Açık öğretim lisesi, açık öğretim ortaokulu, mesleki açık öğretim lisesi ve açık öğretim imam hatip liselerine yönelik çatı bir yönetmelik hazırlandı.

EĞİTİMDE YENİ PUANLAMA SİSTEMİ

Yeni düzenlemeye göre, açık öğretim ortaokulunda ve açık öğretim liselerinde tüm derslerde 45 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılıyor. Ancak, örgün eğitim ile uyum sağlamak amacıyla, açık öğretim ortaokulunda Türkçe dersinden 70, diğer derslerden 50, açık öğretim liselerinde ise bütün derslerden 50 ve üzeri puan alanlar o dersten başarılı sayılacak. Ayrıca, Bakanlığın elektronik ortamlarında yer alan ve bu veriyi açık öğretim okulları bilgi yönetim sistemine aktarabilecek öğrencilerden belge istenmemesi yönünde düzenleme yapıldı.

TEKNOLOJİK YENİLİKLER VE SINAV YÖNTEMLERİ

Yönetmelikle birlikte açık öğretim liselerinde e-Devlet uygulaması üzerinden yeni kayıt işlemleri gerçekleştirebilecek. Bunun yanı sıra, açık öğretim kurumları sınavlarının, elektronik sınav (e-Sınav), basılı belgeler veya diğer sınav yöntemleri ile yapılabilmesine yönelik düzenlemeler yapıldı. Bu sayede evrak sahteciliğinin önlenmesi, kırtasiyeciliğin azaltılması ve hizmetlerin etkin, verimli ve hızlı bir şekilde sunulması hedefleniyor.

ÖĞRENCİLER İÇİN YENİ FIRSATLAR

Açık öğretim ortaokulunda kayıtlı, mecburi ilköğretim çağına sahip olan öğrencilerin örgün temel eğitim kurumlarına geçişleri teşvik eden yönetmelikle yeni kayıt ve kayıt yenileme süreçlerinde “Bakanlıkça ücret muafiyet hakkı verilenlerden ücret alınmaz” ifadesi eklendi. Yeni kayıt olan ve mezuniyet şartlarını yerine getiren öğrenciler, sınavlara girmeden kayıt oldukları dönem bitiminde mezun olabilme imkanına sahip olabiliyor.

Mesleki açık öğretim lisesi ve açık öğretim imam hatip lisesi öğrencileri, salgın hastalık, doğal afet gibi durumlara karşılayabilmek için kayıtlı olduğu alan veya dalda yüz yüze eğitim olması halinde nakil ve geçiş yapabilecek. Ayrıca, nakil ve geçişlerle ilgili yapılan değişiklikler, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 41. maddesi göz önünde bulundurularak düzenlendi.

ÖĞRENCİ DURUMLARINDA YENİ TANIMLAMALAR

Öğrencilik durumları, “donuk ve silik” terimleri yerine “kayıt yenilemeyen ve beklemeli öğrenci” olarak güncellendi. Açık öğretim kurumlarının iş ve işlemlerini yürüten büroların adı ise açık öğretim birimleri olarak değiştirildi. Ayrıca, yüz yüze eğitim gören 18 yaş üstü öğrenciler için disiplin hükümleri, 18 yaş altındaki öğrenciler için ise Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği esas alınarak belirlendi. Açık öğretim kurumları yönetici, öğretmen ve diğer personelin görev, yetki ve sorumlulukları da baştan aşağıya düzenlendi.

KAYIT İŞLEMLERİ VE EĞİTİM HAKLARI

Yüz yüze eğitim uygulama esasları, telafi programı ve yoğunlaştırılmış eğitim süreçleri yönetmelikte detaylandırıldı. Yurt dışında kamu görevde bulunan kişilerin çocukları, açık öğretim ortaokuluna kayıt için başvurabilirken, velisinin yurt dışında yaşadığını belgelendirenler de kayıt hakkına ulaşabiliyor.

ÖNEMLİ

Lisede Gerginlik: Öğrenci Tornavida ile Yaraladı

Gebze'deki bir lisede gerçekleşen tartışma sonucunda, bir öğrenci diğeriyle tornavida kullanarak kavga etti ve yaralanmalara neden oldu.

Halep’teki Çatışmalarda İranlı Komutan Öldü

İran, Devrim Muhafızları Ordusu'nun Tuğgeneral Kiyamurs Haşimi'nin Suriye'deki çatışmalarda yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Daha Fazlası!