UZUN YAŞAM SIRLARI
Rutgers New Jersey Tıp Fakültesi’nde psikiyatri doçenti olan Dr. Rashi Aggarwal, Yahoo Life’a Japonların uzun yaşamalarını sağlayan faktörleri sıraladı. Aggarwal, “Uzun yaşam için katkıda bulunan bir dizi faktör var, bunlar arasında yiyecek, fiziksel aktivite seviyesi, sağlık sistemi ve bu ülkelerdeki toplum sistemi yer alıyor” diyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre Japonya’da ortalama yaşam süresi 84,3 yıl. Uzun ömür için genetik gibi kontrol edilemeyen bazı unsurlar bulunuyor; ancak doktorlar daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürme şansını artırmanın yollarını sunuyor.
DİYETİN ÖNEMİ
Aggarwal, diyet konusunda genel olarak bizim için neyin iyi olduğu hakkında çok şey bildiğimizi belirtiyor. “Bunun bizim için zor olup olmadığı ayrı bir soru.” Araştırmalar, bitki bazlı bir diyet uygulamanın ve et tüketimini azaltmanın uzun ömürlülük üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösteriyor. Aggarwal, “Mümkün olduğunca kırmızı etten, işlenmiş gıdalardan ve fast food’lardan uzak durun,” diyor.
Yemek yeme alışkanlıkları da sağlıklı beslenmenin bir parçasıdır. Aggarwal, sağlıklı beslenmenin yalnızca vücuda ne eklediğinizle değil, aynı zamanda yiyeceklerle olan ilişkinizle ilgili olduğunu vurguluyor. “Amerika’da, diğer bazı ülkelerde olduğu gibi yemeğimizle baş başa oturmuyoruz; burada yavaş yemek yemek ve yemeklerimizden zevk almak sorun değil,” diyor. Bu tür bir yaklaşım, aşırı yeme riskini azaltarak sağlık sorunlarını en aza indirmeye yardımcı olabilir.
FİZİKSEL AKTİVİTEYİ ARTIRMA
Dr. Aggarwal, düzenli fiziksel aktivitenin önemine de dikkat çekiyor. “Egzersiz, sahip olduğumuz en yakın mucizevi ilaçtır,” diyor. Amerikalılar için Fiziksel Aktivite Rehberi, her hafta en az 150 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite ve iki gün kas güçlendirme aktiviteleri öneriyor. Düzenli bir egzersiz rutini oluşturmak zorsa, Aggarwal, günlük yaşamda daha aktif olmaya çalışmanızı öneriyor. Merdiven kullanmak, markete yürüyüş yapmak ve evde aktiflik sağlamak bu aktivitelere örnek gösterilebilir.
RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL İLİŞKİLER
Ruh sağlığınız, yaşam sürenize etki edebiliyor. Depresyon gibi ruh sağlığı sorunları, daha kısa bir yaşam süresi ile ilişkilendiriliyor. Alkol ve uyuşturucu kullanımı gibi sorunlarla ilişkili davranışların uzun ömrü azalttığına dikkat çekiliyor. CDC’ye göre yalnızlık ve sosyal izolasyon, sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor ve bunama riskini %50 artırabiliyor. Kaiser, “Sadece biriyle kısa bir telefon görüşmesi yoluyla bile olsa bağlantı kurmak yalnızlık, kaygı ve depresyon hislerini azaltabilir,” diyor.
UYKU DÜZENİNİN ÖNEMİ
Uzmanlar, yoğun yaşamda uyku düzeninin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtiyor. Araştırmalar, özellikle orta yaşta uyku eksikliğinin bunama riskini %30 artırabileceğini gösteriyor. Uyku, uzun ömür ve genel sağlık açısından önemli bir öncelik olmalı.
FERMANTE GIDALARIN FAYDALARI
Japon mutfağında sıklıkla yer alan fermente gıdalar, bağırsak sağlığını destekleyen probiyotikler içeriyor. Miso çorbası gibi bu gıdalar, Japonların uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine katkı sağlıyor. Dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve sosyal bağlar, sağlıklı bir yaşamın temel unsurları olarak öne çıkıyor.