ADANA’DA LİMON FİYATLARINDAKİ AÇIK FARK
Adana’daki limon üreticileri ve hal esnafı, hedefledikleri karı elde edemeden ürünlerini satmakta zorlanıyor. Marketlerde limon fiyatları 30 lirayı aşarken, halden çıkan limonlar sadece 3 TL’ye alıcı bulabiliyor. Adana Kabzımallar Esnaf Odası Başkanı Mahsun Doğan, marketlerdeki yüksek fiyatların denetim eksikliğinden kaynaklandığını belirtiyor. Hal esnafı Mesut Yılmaz ise, kilosunu 2 liraya satamadığı 5 ton limonu hayvanlara yem olarak vermek zorunda kaldığını ifade ediyor. Türkiye’nin narenciye ihtiyacının üçte birini karşılayan Adana’da bu yıl limon fiyatları üreticilerin yüzünü güldürmüyor.
ÜRETİCİLERİN MEŞGULİYETİ VE MALİYETLER
Geçen yıl kötü iklim koşulları nedeniyle limon rekoltesi oldukça düşerken, bu yıl ürün bolluğu yaşanıyor. Birçok bahçe sahibi, para etmeyen limonları toplamak için gereken işçilik maliyetlerini karşılamakta zorlandıkları için ‘Mayer’ türü limon ağaçlarını kesip başka ürünlere yönelmeye başladı. Bahçede ve haldeki limon fiyatları 2-3 lira seviyesine düşerken, marketlerde bu fiyat 35 liraya kadar yükseliyor. Fiyat farkının bu kadar fazla olması, üretici ve komisyoncuların rahatsız olmasına neden oluyor.
TÜKETİCİ VE ÜRETİCİ ZARAR GÖRÜYOR
Mahsun Doğan, limonların halde 3-4 TL’ye dahi alıcı bulamadığını, market fiyatlarının ise 30 lirayı aştığını dile getiriyor. “Biz bu konuya anlam vermiş değiliz. Tüketici 4 kilo limonu 100-150 liraya alırken, biz 20 kilo limonu aynı fiyata satamıyoruz. Üretici zarar ediyor, esnaf zarar ediyor, tüketici zarar ediyor” diyor. Ayrıca, marketlerdeki fiyatların denetlenmesi gerektiğinin altını çiziyor.
ÇÖPE GİTMESİN DİYE YEM OLDU
Mesut Yılmaz, “20 yıldır bu işi yapıyorum ama ilk kez böyle bir durumla karşılaşıyorum. Elimdeki limonları fiyatını düşürmeme rağmen satamadım. Çöpe gitmesin diye hayvan yetiştiricilerine verdim. Yaklaşık 5 ton limon zarar ettim” şeklinde konuşuyor. Yılmaz, marketlerin limon alım fiyatını araştırmasını talep ediyor. Adana’da şu anda 800 ton limon satışa hazır bekliyor. Ancak bu ürünler 3 TL’ye bile alıcı bulamıyor. “Bu durum sürdürülebilir değil” diyor Yılmaz.