Bilim Adamlarına Özel İzinle Açılan Orman

SIGLA ORMANI’NDA RENK CÜMBÜŞÜ

Burdur’un Bucak ilçesinde, DKMP tarafından özenle korunan Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı sonbaharın gelmesiyle birlikte muazzam bir renk şöleni sunuyor. Dünya genelinde sadece 4 türü bulunan sığla ormanlarından biri olan Anadolu Sığla Ormanı, Türkiye’de yalnızca Burdur ve Muğla’da yer alıyor. Bu alan yalnızca bilimsel ve akademik çalışmalar için özel izinle ziyaret edilebiliyor. Bucak ilçesi Kargı Köyü sınırları içerisinde bulunan Sığla Ormanı, ender görülen Anadolu Sığla Ağacı’na (Liquidambar orientalis) ev sahipliği yapıyor.

ÖZENLE KORUNAN ENDENİK BİR ALAN

Burdur-Isparta ve Antalya sınırlarının kesişim bölgesinde bulunan Aksu Çayı yatağında yer alan Sığla Ormanı, endemik bir ekosistem olmasının yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından 7 gün 24 saat korunuyor. 27 Temmuz 1987 tarihinde “Tabiatı Koruma Alanı” olarak tescil edilen bu alan, 83,82 hektarlık bir alana yayılmıştır. Sonbaharın gelişiyle birlikte sararan yapraklar, bu doğa harikasında gerçekten göz alıcı bir renk cümbüşü oluşturuyor. Dron kamera ile çekilen görüntüler, adeta bir yağlı boya tablosunu andırıyor.

ANADOLU SIGLA AĞACININ YAŞI VE ÖNEMİ

Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı’nın korunmasından sorumlu DKMP Burdur Şube Müdürlüğü Bucak Şefi Ahmet Küçükyaman, Sığla Ormanı’nın büyüklüğünü belirterek, “Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı toplamda 83.82 hektar büyüklüğünde olup, Sığla Ormanının kapladığı alan 6 bin metre kareden oluşmaktadır. Dünyada yalnızca ABD, Çin, Güney Kore ve Türkiye gibi 4 ülkede Sığla ağacı yetişiyor; bu 4 ülke içerisinde Anadolu Sığla ağacı sadece ülkemizde mevcut. Bu yüzden sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde de endemik bir türdür. Buradaki en yaşlı ağaç ise 134 santimetre çapında ve 200 yaşındadır” diye konuştu.

KORUMA ÇALIŞMALARI VE EĞİTİMLER

Sığla Ormanı’nı korumak için gerçekleştirilen faaliyetlere de değinen DKMP Şefi Küçükyaman, “Öncelikle bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Bucak Şefliği personelimiz, yerel halk ile birlikte okullarda çeşitli noktalarda tabiat eğitimleri düzenliyor. Bunun yanı sıra, kaynak değerlerinin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Yönetim Planı hazırlanıyor. Alana izinsiz girişlere karşı da sık sık personelimizle denetimler yapıyoruz” dedi.

ÖZEL İZİN GEREKEN EĞİTİM GEZİLERİ

Sığla Ormanı Tabiat Koruma Alanı’nın korunduğuna ve sürekli eğitim verildiğine vurgu yapan Küçükyaman, “Sığla Ormanı Tabiat Koruma Alanı ile ilgili sık sık eğitim programları düzenliyoruz. Bu eğitimleri yerinde veya sunum şeklinde gerçekleştiriyoruz. Bilimsel gezi amacıyla başvuru yapanlar gerekli izin süreçlerini tamamladıktan sonra yerinde görme veya okullara giderek sunum yapma imkanı bulabiliyorlar” şeklinde bilgi verdi.

SONBAHARDA RENK CÜMBÜŞÜ

Sonbaharın gelmesiyle Sığla Tabiatı Koruma Alanı’nda birçok rengin bir arada görüldüğünü belirten DKMP Şefi Küçükyaman, “Sığla Ormanı’nda farklı bitki çeşitliliği bulunuyor. Aksu Çayı’nın hemen yanında yer alan bu ormanda, özellikle sığla ağacının geniş yaprakları sayesinde sarı ve kırmızı tonlarıyla göz alıcı bir renk cümbüşü ortaya çıkıyor. Bu da buranın güzelliğine güzellik katıyor” dedi. Küçükyaman son olarak, “Sığla ağacı, alçak rakım ve bol su isteyen bir ağaç olduğu için sulak alanlarda yetişiyor. Bu bölge, hem baraj suyu hem de yanındaki Aksu Çayı’nın desteğiyle, yaşam için uygun bir alan oluşturuyor” ifadesinde bulundu. (İHA)

ÖNEMLİ

Trabzon Adliyesi’nde Tuvalette Gizli Kamera Skandalı

Trabzon Adliyesi'nde kadınlar tuvaletinde gizli kamera bulundu. Soruşturma sonrası tuvalete kamera yerleştiren zabıt katibi G.S. tutuklandı.

Erdoğan, G20 Zirvesi’ne Eşiyle Katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rio de Janeiro'daki G20 Liderler Zirvesi'nin resmi açılış törenine katıldı.

Daha Fazlası!