G20 Zirvesi’nde Süper Zenginlere Vergi Tartışması

G20 LİDERLER ZİRVESİ’NDEN BİLDİRİ

Brezilya’da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi sonrası yayımlanan bildiride, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın küresel ekonomi üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekildi. Bildiride, sürdürülebilir refaha ulaşmanın temelinin barış olduğu vurgulandı. İklim krizine karşı, ülkelerin sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiği ifade edildi. Brezilya’nın önerisi doğrultusunda, dünya üzerindeki 3 bin 300 milyarderin servetlerinin yüzde 2’sinin vergi olarak kendi ülkelerine ödenmesi halinde, açlık ve iklim krizi projeleri için yıllık 200-250 milyar dolar finansman sağlanabileceği planının tartışıldığı açıklandı.

İNSANİ DURUMDAKİ FELAKET VE YARDIM İHTİYACI

Bildiride, İsrail’in Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi ve Lübnan’a yönelik saldırıları nedeniyle insani durumun felaket boyutlarına ulaşmasının derin endişelere yol açtığı kaydedildi. İnsani yardımların ulaştırılmasındaki engellerin kaldırılması gerektiği belirtildi. Bildiride, “İnsani yardımların artırılması ve sivillerin korunmasının güçlendirilmesi yönündeki acil ihtiyaç ifade edildi. Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme hakkı ve iki devletli çözüm vizyonuna sarsılmaz bağlılık teyit edildi.” ifadesi kullanıldı. Ayrıca, İsrail saldırılarının ardından Gazze’de yaklaşık 45 bin, Lübnan’da ise 3 bin 500 kişinin yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI’NIN ETKİLERİ

Rusya-Ukrayna savaşının neden olduğu insani acılara da değinilen bildiride, savaştan kaynaklanan olumsuz etkilerin küresel gıda ve enerji güvenliğini, tedarik zincirlerini, makro-finansal istikrarı, enflasyonu ve büyümeyi etkilediği vurgulandı. Bildiride, “Sürdürülebilirlik ve refaha ancak barışla ulaşabiliriz.” ifadesi yer aldı. Çatışmaların barışçı yollarla çözülmesinin önemine işaret eden bildiride, “Kapsamlı, adil ve kalıcı barışı destekleyen tüm ilgili ve yapıcı girişimler memnuniyetle karşılandı.” denildi.

İKLİM KRİZİYLE MÜCADELE VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ

İklim kriziyle mücadelede G20 ülkelerinin kararlığı ön plana çıkarıldı ve yoksul ülkeler için daha fazla finansman gerektiği belirtildi. Özellikle gelişmekte olan ülkelere yönelik kamu ve özel iklim finansmanın artırılması amacıyla uluslararası işbirliğinin desteklenmesi gerektiği vurguladı. Ayrıca, sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanması için uluslararası ekonomik sistemin teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Ormanların korunması ve sürdürülebilir bir şekilde muhafaza edilmesi gereğine de işaret edildi.

SÜPER ZENGİNLERE VERGİ ÖNERİSİ

Zirvede Brezilya’nın süper zenginlere yönelik küresel bir vergi oluşturma önerisi tartışıldı. Bu öneriye göre, dünyadaki 3 bin 300 milyarderin bulundukları ülkelerdeki servetlerinin yüzde 2’sini küresel vergi olarak ödemeleri durumunda, yoksulluk, açlık ve iklim değişikliğiyle mücadele projelerini finanse etmek için yılda 200 ila 250 milyar dolar toplamak mümkün olabileceği ifade edildi.

ÖNEMLİ

Bakır Vadeli Sözleşmeler VİOP’ta Başlıyor

Borsa İstanbul, bakır vadeli işlem sözleşmelerinin 6 Aralık'tan itibaren Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda işlem göreceğini duyurdu.

Kuzeyde Kalan Kasaba İki Ay Karanlıkta

Utqiagvik kasabasında yaşayanlar, güneşin batışının ardından haftalarca doğmadığı bir dönem yaşıyor. Bu yıl, güneşin doğması önemli değişiklikler getirecek.

Daha Fazlası!