KADEM’in Yapay Zeka Zirvesi Sonuçları Duyuruldu

KADIN VE ADALLET ZİRVESİ SONUÇ BİLDİRİSİ

Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM), Haliç Üniversitesi’nde gerçekleşen 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’ni topladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmasını yaptığı zirvede, “Yapay Zekâ ve Kadın” ana teması çerçevesinde iki gün boyunca farklı ülkelerden akademisyenler, uzmanlar ve araştırmacılar birçok konuyu tartıştı. Zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, konuk bakanlar, KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu katıldı.

YAPAY ZEKÂ İÇİN CİNSİYET ADALETİ ÖNERİLERİ

Zirvenin sonuç bildirisi KADEM Savunuculuk ve Araştırmalar Departmanı Direktörü Dr. Betül Özel Çicek ve KADEM Akademik Danışma Kurulu Üyesi Dr. Ravza Altuntaş Çakır tarafından açıklandı. Bildiride öne çıkan 7 öneri şunlardır: Cinsiyete duyarlı yapay zekâ girişimlerine yatırım yapılması, cinsiyet uçurumunu kapatmak için yapay zekâdan yararlanılması, yapay zekâda önyargının azaltılması, yapay zekâda kadın liderliğinin desteklenmesi, araştırmalarda cinsiyet adaletinin teşvik edilmesi, en iyi uygulamalar rehberi oluşturulması ve demokratik hukukun ve politika yapımının geliştirilmesi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR İLERLEME HEDEFİ

Sonuç bildirgesinde, belirtilen eylem planını teşvik ederek, yalnızca yenilikçi değil, aynı zamanda kapsayıcı bir yapay zekâ ortamı oluşturarak demokrasiye sürdürülebilir ve adil bir ilerleme kazandırmanın amaçlandığı ifade edildi. Vurgulanan nokta, yapay zekânın toplumun tüm kesimlerinin yararına, sosyal dönüşüm için güçlü bir araç olmasını desteklemektir.

YAPAY ZEKÂ VE CİNSİYET ADALETİ

Zirve, yapay zekânın kadın hakları ile kesişim noktasındaki karmaşık ilişkilerini ele almak amacıyla geniş bir platform sağladı. Altı ana oturumda, yapay zekânın eşitlik sağlama potansiyeli ve mevcut hiyerarşileri derinleştirme riskleri tartışıldı. Yapay zekâ, yalnızca bir araç olmayıp, yaşamın her alanını kontrol edebilme potansiyeline sahip olan bir güç olarak değerlendirildi. Cinsiyet eşitsizliği ile mücadele, yapay zekânın bu dönüşümde nasıl bir rol oynayacağı üzerine sürdürülen eleştirel diyalogla önem kazanıyor.

TOPLUMSAL GELİŞİMDE YAPAY ZEKÂNIN ROLÜ

Yapay zekânın toplumda ayrımcılık ve baskı aracı olarak kullanılması, kadınların temsiliyeti ve rolleri açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu nedenle, kadın düşmanlığı gibi küresel sorunlarla mücadele etmek için yapay zekâyı disiplinler arası bir yaklaşımla yeniden yorumlamak gerekiyor. Her bilgi parçası güç yapılarıyla ilişkilidir, bu nedenle cinsiyet adaletinin sağlanması gerekliliği öne çıkıyor.

GELECEĞE YÖN VEREN EYLEMLER

KADEM, yapay zekâ ve kadın çalışmaları alanında uzun vadeli bir çalışma başlatarak sorunları belirlemenin ötesine geçmeyi ve uygulamalara rehberlik edecek vizyoner bir bakış açısı sunmayı hedefliyor. Bu kapsamda, kadınların dijital ekosistemde tam katılımının sağlanması için hedefe yönelik bir eylem planı oluşturulması gerektiği savunuluyor. Eylem planı, tüm toplumsal kesimlerin fayda göreceği bir yapay zekâ ortamı yaratmayı amaçlıyor.

SONUÇ VE GELECEK VİZYONU

Gelecekte nasıl bir dünya kuracağımız, planladığımız yapay zekâ teknolojilerine bağlı kalacak. Yapay zekânın etik, yasal ve sosyal etkilerinin ele alınması gerektiğinden, herkesin birey olarak gelişebileceği kapsayıcı bir dijital dünya oluşturmak, KADEM’in uzun vadeli hedefleri arasında yer alıyor.

ÖNEMLİ

BMO: S&P 500, 2025’te 6.700’e Ulaşabilir

BMO Capital, S&P 500 endeksinin 2025'te 6.700 seviyesine yükselebileceğini, bu tahminin büyüme, pazar genişliği ve gevşeyen para politikalarına dayandığını açıkladı.

Yenidoğan Dolandırıcılık Davasında Şok İfadeler

İstanbul'daki özel hastanelerde yenidoğan bebeklerin ölümlerine yol açan 47 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşmasında yeni detaylar ortaya çıktı. 22 kişi tutuklu.

Daha Fazlası!