GENEL KAMU GÖREVLİLERİNE YÖNELİK YENİ DÜZENLEMELER GEREKİYOR
Yalçın, yaptığı yazılı açıklamada, kamu görevlilerini kapsayan ve onların sorunlarını çözen bir yasal düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Vergisine en sadık kesimin sabit gelirliler olduğuna dikkat çeken Yalçın, “Yılın ortasında yüzde 20’lik ve yüzde 27’lik dilime girerek, bilerek ve isteyerek oluşturulan ‘gideri kaynaktan artırma, geliri azaltma’ formülünden acilen vazgeçilerek, sabit gelirlilerin yüzde 15’lik dilimde sabitlendiği bir tablonun hayata geçirilmesi gerekiyor.” dedi.
MEMURLARIN MAAŞLARI ARTTIRILMALI
7. Dönem Toplu Sözleşme ile birinci derecedeki memurlara 3600 ek gösterge verilmesinin sağlandığını hatırlatan Yalçın, başta şefler ve yükseköğrenim mezunu kamu görevlileri olmak üzere birinci dereceye yükselmiş memur ve memur emeklisi aylıklarının artırılması gerektiğini ifade etti.
EMEKLİ MAAŞLARINA YENİ DÜZENLEMELER GEREKİYOR
Yalçın, emeklilerin düşük maaş aldığını ve çalışan memurlara yapılan seyyanen zammın emekli memurların aylıklarına yansıtılmamasının mağduriyet yarattığını belirtti. Bu konudaki çözüm önerilerini de sıralayan Yalçın, “İlave ödeme, aylık bağlama oranı üzerinden emekli aylıklarına ve ikramiyelerine yansıtılmalıdır. Hazine tarafından sürekli olarak SGK’nın fonlanması yerine 2008 sonrası göreve başlayanların tüm kazançlarının prime esas kazanca dahil edilerek SGK’ye aktarılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKALARI KANUNU DEĞİŞMELİ
Yalçın, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun yenilenmesi gerektiğini ifade ederek, “Özgürlükçü bakışın işlendiği, sendikal kavram ve uygulamaların yer aldığı, yetki ve temsilin güçlü bir şekilde tesis edildiği, mücadele ve müzakere kavramlarının grevle hayat bulduğu bir toplu sözleşme düzenine hemen geçmemiz gerekiyor.” değerlendirmesini yaptı.
KAMU GÖREVLİLERİ HAKLARI KORUNMALI
Yaklaşık 4 milyona yakın kamu görevlisinin milletin refahı için çalışma gayreti içinde olduğunu vurgulayan Yalçın, “Kamu görevlilerimizin görev, unvan, yetki, sorumluluk, kariyer, liyakat, mali, sosyal ve özlük hakları, emeklilik sistemi gibi konular genel bir çerçevede ele alınmalı ve güncellenmelidir.” ifadesini kullandı. Yardımcı Hizmetler Sınıfının birikimi çerçevesinde GİH sınıfına geçirilmesinin sürecin en etkili çıktısı olacağına da dikkat çekti.
Yalçın, iş sağlığı ve güvenliğinden mesleki sorumluluklara, mali ve sosyal haklardan özlük haklarına dek tüm alanların toptan değerlendirileceği bir Mühendislik Meslek Kanunu’na ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi. Ayrıca, tarafların imza altına aldığı koruyucu giyim ve fazla çalışma ücreti kazanımlarının tasarruf tedbirleri kapsamında özgür bir şekilde korunması gerektiğinin de altını çizdi. Yalçın, 2025 yılı bütçe görüşmelerinin devam ettiği günlerde kamu personeli ihtiyacının, personel giderlerinin ve fazla çalışma saat ücretlerinin ekonomik göstergelerle uyumlu olacak biçimde hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.