DOĞADA KENDİLİĞİNDEN ÖLEN HAYVANLAR MÜZEDE
Türkiye’nin farklı yerlerinde doğal sebeplerle hayatını kaybeden veya kaçak avcılar tarafından vurulan nesli tükenmekte olan hayvanlar, Manisa’nın 1517 metre yüksekliğindeki Spil Dağı’ndaki ziyaretçi merkezinde tahnit edilerek sergilenmeye başladı. Spil Dağı Milli Parkı’nda, vaşak, bozayı, kurt ve kaya kartalı gibi tehlike altındaki türlerin de bulunduğu toplam 25 yabani hayvan tahnit edilerek ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Bu müze, kısa süre içerisinde yoğun ilgi topladı.
MUZEDE YER ALAN HAYVAN TÜRLERİ
Atalanı bölgesinde bulunan tahnit müzesi, ayı, vaşak, kaya kartalı, kurt, kızıl şahin, sansar, sülün, karabatak, kuzgun, çil keklik, kınalı keklik, urkeklik, yalıçapkını, saksağan, Macar ördeği, puhu kuşu, kulaklı orman baykuşu ve leş kargası gibi çeşitlerle zenginleşiyor. Spil Dağı Milli Parkı Veteriner Hekim Doktor Engin Bahçeci, milli parkın 1968 yılında kurulduğunu ve 6801 hektarlık alanda halka hizmet verdiğini ifade etti. Bahçeci, “Müzemiz yeni olmasına rağmen büyük ilgiyle karşılandı ve binlerce insan buraya geldi. Yaklaşık 18 tür kanatlı ve 5 tür memeli hayvanın tahnitleri mevcut. Bu tahnitler özel olarak yapılıp korunuyor. Her yıl bunların bakımını düzenli olarak yapıyoruz” dedi.
HAKLI UYARI
Sergilenen hayvanların hiçbiri tahnit amaçlı avlanmamış; bunlar yaban hayatında doğal yollarla ölmüş ya da kaçak avcılık neticesinde ele geçirilmiş. Bahçeci, yaralı halde gelen hayvanları tedavi ettiklerini ve iyileştirilenlerin doğaya bırakıldığını söyledi. İyileştirilemeyen ve ölen hayvanların ise buradaki müzede sergilendiğini vurguladı. Özellikle nesli tükenmekte olan hayvanlar hakkında farkındalık yaratmak isteyen Bahçeci, “Bütün vatandaşlarımızı ve avcıları uyarıyoruz. Buradaki yaban hayvanları büyük önem taşıyor. Doğada karşılaşıldığında rahatsız edilmemeli ve zarar verilmemelidir. Bu konuya dikkat etmeliyiz” şeklinde konuştu.