Kangal Köpeği Kurdu Nasıl Avlıyor?

KANGAL KÖPEĞİ YETİŞTİRİCİSİ KURTLARLA MÜCADELEYİ ANLATIYOR

Sivas’ta yaşayan Kangal köpeği yetiştiricisi Hüseyin Yıldız, halk arasında ‘canavar’ olarak bilinen kurtların en büyük düşmanları olan Kangal köpeklerini tanıtıyor. Gerçek bir Kangal köpeğinin kurdu kolaylıkla öldürebileceğini vurgulayan Yıldız, “Kangal’ın özelliği sadece boğma değil, vurma ve kırmadır. Öldürdükten sonra sürekli kontrol eder, seğirdiği eti dahi sıkar, kemiklerini kırar” diyor. Sivas’taki soğuk hava nedeniyle şehir, köy ve mezralarda giderek artan kurtlar, diğer hayvanlar ile insanlar için tehlike oluşturmaya başladı. Zeka ve avlanma yetenekleri ile tanınan kurtların en büyük rakibi olan Kangallar, bu mücadelede kritik bir rol oynuyor. Yaklaşık 3 kilometre ötedeki kurtları fark edebilen Kangal köpekleri, sürülerini her şeyden daha çok korumayı amaçlıyor. Kurtları öldüğünden emin olana kadar başından ayrılmıyorlar.

KURTLARIN ARTAN NÜFUSU VE KANGALLARIN ROLÜ

Son dönemlerde kurtların sayısının arttığını söyleyen Yıldız, insanoğlunun doğasını dejenere etmesinin ardından kurtların bu alanları doldurmaya çalıştığını belirtiyor. “Kurtlar insanoğlunun yaşam alanlarını daraltmaya başladı. Artık şehir, kent ve mezra yaşamına o kadar dahil oldular ki adeta insanlara köpekler geziyor gibi bir görüntü veriyorlar. Ortak bir adaptasyon dönemi yaşanıyor. Geçmişte kurtları duyduğumuzda irkilir, korkardık. Ama şimdi kurtları her yerde görmek mümkün. Kangallar elbette bu kurtların en büyük düşmanları. Kurtlar halk arasında ‘canavar’ olarak tanınıyor ve Anadolu’da pek çok efsaneye sahiptir. Kangal’ın var olduğu bölgelerde kurt rahatça hareket edemez ve şehirlere giremez. Ancak şu an kurt popülasyonu arttığı için Kangal köpeği sayısının azaldığını gösteriyor” ifadelerini kullanıyor.

KANGALLAR KURDU NASIL TARAF EDİYOR?

Kangal köpeklerinin garantici bir yapısı olduğunu söyleyen Yıldız, kurtların salgıladığı koku moleküllerini 2-3 kilometre öteden algılayabildiğini belirtiyor. “Kangal’ın tepkisi ve refleksi son derece caydırıcı olur. Namludan fırlayan bir mermi gibi hareket eder. Eğer yakaladıysa öldürür, yakalayamazsa da en az 40-50 kilometre kovalar. Bu durumda kurt o bölgeye korkusundan yaklaşamaz. Kangal, kurdu çok rahat bir şekilde etkisiz hale getirir ve peşinden koşar. Kurtun omuru makas şeklindedir; Kangal 65 kilometre hızla darbe yaptığında o omur kırılır. Kangal’ın özellikleri sadece boğma ile sınırlı değil, aynı zamanda vurma ve kırma yeteneklerine de sahip. Öldürdükten hemen sonra sürekli kontrol eder. Yaralarına dahi dikkat ederek, kemiklerini kırar. O hayvanın yaşamını sonlandırmak için boğazına sarılır ve başını koyarak bekler. Kurt, oldukça zeki bir hayvandır. Ölü taklidi yapsa bile Kangal bunu yutmaz ve başında sabırla bekler” şeklinde sözlerini tamamlıyor.

ÖNEMLİ

MasterChef’te İlk Finalist Kim Oldu?

MasterChef Türkiye 2025'te finale yaklaşırken, Kerem, Onur, Semih ve Eda kıyasıya mücadele etti. 9 Ocak akşamı ilk finalist belirlenecek. Kim kazanacak?

Bursa’nın 650 Yıllık Gezek Evi Açıldı

Bursa'da, 650 yıllık 'gezek' müzikli sohbet geleneğini yaşatmak amacıyla 'Bursa Gezek Evi' açıldı, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde yer alıyor.

Daha Fazlası!