İzmir Körfezi İçin Temizlik Eylem Planı

İZMİR KÖRFEZİ’NDEN SEVİNDİREN HABER

Balık ölümleri ve kirlenme sorunlarıyla gündeme gelen İzmir Körfezi için sevindiren bir gelişme yaşandı. İzmir Körfezi’nde kirliliğe bağlı olarak ölü balık sayısı artarken kıyıya vurmuş balıklar ve çevreden yükselen ağır kokular dikkat çekiyor. Bu kötü kokunun da hissedildiği bölgede İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri temizlik çalışması yaparken, İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da harekete geçti. Bakanlık, İzmir Körfezi’nin temizlenmesine yönelik “İzmir İçin Nefes” projesini tanıttı.

AÇIKLANAN EYLEM PLANI

Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Gürsel Erul, bakanlıkta gerçekleştirdiği basın toplantısında İzmir Körfezi’nde yaşanan kirliliği önlemek amacıyla 15 maddeden oluşan acil ve kısa vadeli bir eylem planı geliştirdiklerini belirtti. Erul, önceliklerinin körfeze giren kirliliği azaltmak olduğunu ifade etti. Eylem planında belediyelerin görev ve yetkileri dahilinde, kanalizasyonlarda toplanan atık suyun arıtılarak körfeze deşarjını sağlayacak altyapının eksikliklerinin giderilmesi, işletme hatalarının düzeltilmesi ve arıtma tesisi kapasitesine ilişkin sorunların tespit edilmesi yer alıyor. Ayrıca, alıcı ortama yapılan her türlü atık su deşarjında bakanlığın denetim, inceleme ve izleme çalışmalarının artırılacağı bildirildi.

ÖNCEKİ ÇALIŞMALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Orta ve uzun vadeli çalışmaların da kurgulandığını belirten Erul, “Bölgedeki tüm üniversiteleri bir araya toplayarak oluşturduğumuz Bilim Kurulu’yla bugüne kadar körfezle ilgili yapılan çalışmaları masaya yatırmak, eksiklikler varsa gidermek, ihtiyaç varsa yeni projeler üretmek için çalışıyoruz” dedi. Bu çalışmaların başlıca amacı noktasal kaynaklı kirliliği ortadan kaldırmak olarak belirlendi. Ayrıca dereler, atık su tesisleri ve yağmur suyu kanalları aracılığıyla körfeze gelen kirliliklerin tespiti için çalışmalar yapılacak.

KÖRFEZİN TEMİZLENMESİNE YÖNELİK HEDEFLER

Gürsel Erul, İzmir Körfezi’nin hidrodinamik modelini geliştirdiklerini belirtti. “Hidrodinamik modele göre atık suyun nereye deşarj edileceği ve hangi teknikle yapılacağının belirlenmesi için böyle bir proje çalışması yaptık. Buradaki amacımız; daha görsel, daha rekreasyonel, İzmir’imize yakışan bir temizlikle körfezi yaşanabilir hale getirmek” diye konuştu. Erul, İzmir Körfezi’nin iç, dış ve orta olarak ayrıldığını vurguladı. İç körfezdeki su sirkülasyonunu artıracak mekanizmanın geliştirilmesi gerektiğini de ekledi. Kısa vadede körfeze yönelik kirlilik girişini durdurmayı hedefliyorlar.

DENETİMLERİN ARTIRILMASI

Kirliliği azaltmak için 271 denetim yaptıklarını bildiren Erul, bu denetimlerle kaçak yapıların ve mevzuata aykırı deşarjların önüne geçtiklerini dile getirdi. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasite artırımının öncelikli konulardan biri olduğunu belirten Erul, 2010’dan bu yana ülke genelindeki atık su tesislerinin enerji giderlerinin yüzde 50’sine kadar bakanlık olarak destek verdiklerini ifade etti.

ÖNEMLİ

Ankara’da Yol Anlaşmazlığı Cinayeti

Ankara'nın Keçiören ilçesinde, yol verme meselesi yüzünden motosikletten indirilen H.K. (37), hastaneye kaldırılmasına rağmen hayatını kaybetti. Olayın ardından soruşturma başlatıldı.

A Milli Takım Play-Off Mücadelesi Verecek

A Milli Futbol Takımı, UEFA Uluslar B Ligi 4. Grup'taki son maçında Karadağ'a 3-1 yenilerek A Ligi'ne geçiş şansını play-off'a erteledi.

Daha Fazlası!