TOPLANTININ AMAÇLARI VE PLANI
Ekonomi ve çalışma hayatı gibi birçok sebeple gerileyen doğurganlık oranlarını artırmak için bugün Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Bu toplantıda genç evlilikleri desteklemek amacıyla maddi destekler, evlilik danışmanlığı, ilk evini alanları önceliklendiren sosyal konut programları ve yeni çalışma modellerinin geliştirilmesi planlanıyor. Toplantının açılışında konuşan Kurul Başkanı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Kurulumuz, sağlıklı bir nüfus yapısı için kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler geliştirecektir. Bu kapsamda, öncelikli olarak doğurganlık oranlarını ve nüfus yenileme seviyesini sürdürülebilir kılmak için eylem planlarımızı ve yol haritamızı oluşturacağız” dedi.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Toplantıda sunulacak çözüm önerileri arasında normal doğumun teşvik edilmesi, genç evliliklerin desteklenmesi, yeni çalışma yöntemleri ve çocuk bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması bulunuyor. Yılmaz, “Bu gidişatı tersine çevirmek için güçlü ve dinamik nüfus yapısını teşvik eden, genç yaşta evlilikleri, doğurganlığı ve aile kurma noktasında cesaret veren politikalar geliştirmeyi öncelikli bir görev olarak görüyoruz” açıklamasında bulundu.
GENÇ ÇİFTLERE DESTEK PROGRAMLARI
Kurul, aile kurmayı teşvik etmek amacıyla genç çiftler için “maddi destekler, evlilik danışmanlığı ve ilk evini alanları önceliklendiren sosyal konut programları” uygulamayı planlıyor. Çalışma yaşamıyla ilgili olarak ise kadınların hem sosyal hem iş hayatlarını dengede tutmalarını sağlamak için yeni çalışma modellerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca, finansal zorluklarla başa çıkmak adına Aile ve Gençlik Fonu’nun Türkiye genelinde yaygınlaştırılması da düşünülen ilk adımlar arasında.
NÜFUSUN GELECEĞİ VE HIZININ DÜŞMESİ
Nüfus Politikaları Kurulu 25 Aralık 2024’te Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kuruldu. Kurulun görevleri arasında doğurganlık oranındaki düşüş nedenlerini incelemek ve “gerekli tedbirleri almak” yer alıyor. Mevcut 1,51 olan doğurganlık hızı, 2023’te cumhuriyet tarihinin en düşük seviyesine düştü. Bu oran, nüfusun yenilenme seviyesi olarak kabul edilen 2.1’in üzerine çıkartılması için kısa, orta ve uzun vadeli politikaların oluşturulması şart.
NÜFUS ARTIŞI ÖNGÖRÜLERİ
2023’te 85,37 milyon olan Türkiye nüfusunun, 2030’da 88,19 milyona, 2050’de ise 93,77 milyona ulaşması bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ana senaryoda 2100 yılında nüfusun 77 milyonun altına düşmesi öngörülüyor. Düşük senaryoya göre ise, doğurganlık oranlarındaki düşüş trendinin sürmesi halinde nüfus 2100 yılında 55 milyonun altına inebiliyor. Cevdet Yılmaz açılış konuşmasında, “İlk toplantımızda gündeme alacağımız başlıklar arasında; demografik yapı ve nüfus politikalarındaki değişim ve dönüşümler, aile ve gençlik fonu ve doğum yardımları bulunmaktadır” dedi.
EĞİTİM VE EKONOMİ SELİ
Hükümete göre, nüfus azalmasına neden olan ana unsurlar arasında öne çıkanlar eğitim, kariyer, ekonomik zorluklar ve sezaryen oranlarının dünya ortalamasının üzerinde olması. Yılmaz’a göre doğurganlıktaki düşüşün “en önemli sebeplerinden biri evlilik yaşının giderek yükselmesi.” Bu durum, eğitim ve kariyer gibi sebeplerden tüm dünyada artış göstermekte. Ancak, Yılmaz Türkiye’deki bu trendin diğer ülkelere göre çok daha hızlı gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Avrupa ülkelerinde demografik yapıdaki değişimler ve doğurganlık hızındaki kritik düşüş daha uzun vadede meydana gelirken, Türkiye’de sadece 60 yılda gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı. Ekonomik sebepler de doğurganlık hızındaki düşüşü etkileyen bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. Yılmaz, “Neden insanlar evlenemiyor? Muhtemelen yeni mezun, ev kuramıyor, finansal sıkıntılar yaşıyor olabilir” dedi.