Erzurumlu Usta, 400 Bin TL’ye Tespih Satışa Çıkardı

Veysel Başar’ın Eserleri

Erzurum’da tespih yaparak ailesinin geçimini sağlayan 58 yaşındaki Veysel Başar, çocukluk yıllarından itibaren biriktirip toprak altında sakladığı büyük Oltu taşlarından iki iri tespih üretti. Oltu ilçesinde yaşayan Başar, dört çocuk babası olarak, amcasından öğrendiği tespih üretimini yıllardır evinin yanındaki 2 metrekarelik atölyede sürdürüyor. Mesleğiyle geçimini sağlayan Başar, yıllık olarak çıkan nadir büyük boyutlu Oltu taşlarını bozulmaması amacıyla uzun süre toprak altında sakladı.

Büyük Tespihlerin Yapımı

Bir süre önce biriktirdiği taşları toprak altından çıkaran Başar, yaklaşık iki hafta süren yoğun bir el işçiliğiyle 75-85 santimetre uzunluğunda ve 485-775 gram ağırlığında iki tespih üretti. İri taneli bu tespihleri büyük bir titizlikle koruyan Başar, en büyük ürününe 350-400 bin lira değer biçtiğini ve koleksiyoncu ile tespih meraklısı müşterilerini beklediğini dile getirdi. Başar, AA muhabirine verdiği demeçte, 12 yaşında tespih işine başladığını ve ustasının amcası olduğunu ifade etti. Severek yaptığı bu meslekle ailesinin geçimini sağladığını belirten Başar, “Evimin yanındaki atölyede 46 yıldır sadece Oltu taşından farklı model siparişleriyle tespih yapıyorum.” dedi.

Nadir Oltu Taşları

Büyük ebatlardaki Oltu taşlarının maden ocaklarından nadir çıktığını vurgulayan Başar, genellikle daha küçük parçalar elde ettiklerini anlattı. “Bu tespihleri 46 yılda biriktirdiğim taşlardan yaptım. Bu taşlar ebat olarak çok kısıtlı, yani madenlerde bu ebatlarda taş çok nadir çıkar. Örneğin bu yıl 10 kilo taş kullandım, bu 10 kilo içinde bu tespih danesinin birine eşdeğer bir tane taş ya çıkar ya çıkmaz.” diye konuştu. Başar, büyük boyutlardaki taşları rutubetli yerlerde muhafaza ettiklerini de belirtti.

Eşsiz Bir Eser

Bugüne kadar kesme ve yapıştırma olmadan sadece tek taş olarak bu ebatlarda yapılan bir tespih görmediğini öne süren Başar, tespihlerden en büyüğüne biçtiği değeri aktardı. 350-400 bin lira aralığında bir fiyat belirlediğini kaydeden Başar, “Böyle bir tespihi yapmak için 46 yıl daha geçmesi lazım ki bu şekilde taş biriktirilsin.” ifadesini kullandı. Ayrıca tespihleri yaparken ellerinin içinin kabardığını ve toplamda iki hafta kadar işçilik sürdüğünü ifade etti. Başar, tespih koleksiyoncularının ve diğer meraklıların bu esere sahiplenmek isteyebileceğini vurguladı. Tespihler 2 gün boyunca ilçedeki Tespihçiler Pasajı’nda sergilendi ve “Pasajın en büyük tespihi bu.” diyerek vurguladı. 46 yılını verdiği bu eser için “İddia ediyorum, bu özelliklerde bundan daha büyüğü yok.” diye ekledi.

ÖNEMLİ

Galaxy A56, TENAA’da Görüldü: Özellikleri Açıklandı

Samsung'un yeni orta segment akıllı telefonu Galaxy A56, TENAA sertifika kurumunda gün yüzüne çıktı. Cihazla ilgili detaylar ise merakla bekleniyor.

Erdoğan: Aydın Kongresi’nde Önemli Açıklamalar Yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aydın'daki AK Parti 8. Olağan İl Kongresi'nde önemli açıklamalarda bulundu.

Daha Fazlası!