KARABÜK’TE BULUNAN ANTİK OYUN TAŞLARI
Karabük’ün ‘Karadeniz’in Zeugması’ olarak nitelendirilen Hadrianopolis Antik Kenti’nde gerçekleştirilen ‘Geleceğe Miras Projesi’ kapsamında 5’inci yüzyıla ait olduğu düşünülen önemli oyun taşları gün yüzüne çıkarıldı. Eskipazar ilçesinde, milattan önce 1’inci yüzyılda kurulan ve milattan sonra 8’inci yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen Hadrianopolis Antik Kenti’nde arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş liderliğinde yürütülüyor ve antik kentin askeri ve sosyal yaşantısına dair önemli bulgular sağlıyor. Özellikle mozaikleriyle bilinen antik kentte, kiliseler, hamamlar, tiyatro, kaya mezarları, surlar ve pek çok anıtsal yapı keşfedilmiş durumda.
ASKERİ STRATEJİ OYUNLARI VE BULUNTULAR
Kazı çalışmalarında en son ortaya çıkan buluntular arasında, ‘Ludus Latrunculi’ ve ‘Duodecim Scripta’ oyunlarında kullanılan taşlar yer alıyor. Yuvarlak disk şeklindeki oyun taşlarının üzerinde 4 ve 8 kollu semboller bulunuyor. Bu semboller, oyunların stratejik amaçlı olduğunu gösteriyor. Ayrıca, bu taş oyunlarının askeri strateji öğretimine yönelik olabileceği düşünülüyor. Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, buluntuların milattan sonra 5’inci yüzyıla ait olduğunu ifade ederek, “Bu oyunlar genellikle askerler tarafından oynanırdı. Askerler, strateji yeteneklerini geliştirmek için bu tür oyunlardan faydalanıyordu. Ele geçirilen taşlar, antik dönemde bu oyunların ne kadar önemli olduğunu ve askeri karargahın Hadrianopolis’teki uzun süreli varlığını ortaya koyuyor” şeklinde konuşuyor.
ANTİK OYUNLARIN MODERN YANSIMALARI
Çelikbaş, antik dönemdeki söz konusu oyunların günümüzdeki dama, amiral battı ve hatta dijital strateji oyunlarıyla benzerlik gösterdiğini vurguluyor. “Günümüzde bu oyunların dijital versiyonlarını görüyoruz. Antik dönemden günümüze isimler değişse de stratejiye dayalı oyunların temelinde benzer bir yapı olduğunu söyleyebiliriz” diyor.