ABD: Google’ın Chrome’u Satması İsteniyor

FÖDERAL MAHKEMEDEN TALEP

Adalet Bakanlığı ve bazı eyaletler, çarşamba günü geç saatlerde bir federal mahkemeden Google’ı popüler web tarayıcısı Chrome’u satmaya zorlamasını istedi. Bu durum, 2 trilyon dolarlık şirketin işleyişini temelden değiştirebilir ve internetteki rekabeti yeniden şekillendirebilir. Talep, ağustos ayında ABD Columbia Bölgesi Bölge Mahkemesi Yargıcı Amit P. Mehta’nın Google’ın çevrimiçi aramada yasadışı bir şekilde tekel oluşturduğuna yönelik verdiği dönüm noktası niteliğindeki kararının ardından ortaya çıktı. Mehta, Adalet Bakanlığı’ndan ve antitröst davasını yöneten eyaletlerden arama tekelini düzeltmek için çarşamba günü sona kadar çözümler sunmalarını talep etti. Ayrıca ücretli anlaşmaların durdurulması da istendi.

ALTERNATİF SEÇENEKLER

Chrome’un satışının yanı sıra, hükümet Mehta’dan Google’a bir başka seçenek sunmasını istedi: Akıllı telefon işletim sistemi Android’i satması ya da Google’ın hizmetlerini Android kullanan telefonlarda zorunlu kılmasını engellemek. Google’ın bu şartlara uymaması ya da sunulan çözümlerin rekabeti artırmaması durumunda, hükümet ilerleyen tarihlerde şirketi Android’i satmaya zorlayabileceğini belirtti. Hükümet ayrıca yargıçtan, Google’ın akıllı telefonlarda ve tarayıcılarda otomatik olarak seçilen arama motoru olabilmek için Apple ve diğerleriyle ücretli anlaşmalar yapmasını durdurmasını istedi. Bununla birlikte, mahkemenin rakip arama motorlarının Google’ın sonuçlarını görüntülemesine ve verilerine on yıllık bir süre boyunca erişime izin vermesi gerektiğini vurguladı.

GOOGLE İÇİN ZOR BİR DURUM

Chrome ve Android’in satılması, Google için olası en kötü senaryolardan biri kabul ediliyor. Teknoloji pazarındaki verileri derleyen Statcounter’a göre 2008 yılında piyasaya sürülen ve ücretsiz olan Chrome, küresel tarayıcı pazarının tahmini yüzde 67’sine sahip olarak dünyanın en popüler web tarayıcısı olma unvanını taşıyor. Google’ın arama motoru da Chrome üzerinde kullanıma sunuluyor. Statcounter verilerine göre Android, pazarın tahmini yüzde 71’i ile dünyanın en yaygın mobil işletim sistemi haline geldi. Açık kaynaklı olan bu sistem, Samsung ve diğer telefon üreticilerinin kullanımı için Google’a ödeme yapmak zorunda kalmadan kullanılabiliyor. Ancak çoğu Android cihaz, Google uygulamalarıyla birlikte geliyor. Google, arama tekelinin düzeltilmesi için önerilerini 20 Aralık’a kadar sunacak. Her iki taraf da Mehta’nın bu ilkbaharda çözümlerle ilgili dinlemeleri yapmadan önce taleplerinde değişiklikler yapabilir.

ÖNEMLİ

Spoint İnşaat’tan Viva İskele Projesi Başlıyor

Spoint İnşaat A.Ş., KKTC'de gerçekleştireceği Viva İskele projesi ile yatırımcılar için cazip bir fırsat sunmayı hedefliyor.

Hızlı Kargo Dolandırıcılığına Karşı Bakanlık Uyarısı

Ticaret Bakanlığı, yurtdışından gelen hızlı kargo ve posta gönderileri üzerinden dolandırıcılık yapanlara karşı vatandaşları uyardı.

Daha Fazlası!