DİJİTAL DÜNYADA BİZ DE VARIZ
Körler olarak biz de gittiğiniz her mekânda bulunuyor, kullandığınız tüm eşyaları kullanıyoruz. Bizim için de dijital dünya önemli bir yere sahip. Telefon ve bilgisayar uygulamalarının çoğu, aslında sizden ziyade bizlere gerekli. Bazen gözle göremediklerimizi bile ekranlar gösteriyor. Ancak çevremdeki insanların internetle ilgili aşırı şaşkınlığa kapıldıklarını görüyorum. Ben internetle ve arama motorlarıyla tanıştığımdan bu yana arama yapış şeklimiz ve hızı dışında pek fazla bir değişiklik olmadı. Elbette bu gelişmeler güzel, ama birkaç küçük yenilik eklendiğinde tamamen yeni bir uygulamayla karşılaşmışız gibi hissediyoruz. Bu durum, çoğunlukla bir ödeme ekranının karşımıza çıkmasına yol açıyor.
GOOGLE’LA TANISMA
Google ile tanıştığımız günden beri, uygulamaların çoğu işlevselliğini ona bağlıyor. Navigasyon ya da benzeri uygulamalar, Google ya da benzeri kaynaklardan aldığı bilgilerle hızlıca bilgi sunuyor. Hayat böylece devam ediyor. Arama çubuğuna bir şey yazdığımızda, o seçenekleri bize gösteriyor ve biz de kendi kriterlerimize göre bir sunum alıyoruz. Araştırmalarımızı bu bilgilerle genişletiyoruz. Ancak hangi bilginin ne kadar doğru olduğu kaygısını da taşıyoruz. Arama çubukları, aradıklarımızı daha önceleri yazılı olarak sunarken, artık sesli sunma aşamasına geçti. Hatta, yapay zekâ sayesinde fikir beyan etme ve sohbet etme yeteneği de kazandı.
YAPAY ZEKA VE YENİ DÜZEN
Google ve benzeri platformlar, birçok bilgiyi benden daha iyi biliyor çünkü hatırlama gibi bir yükümlülükleri yok. ChatGPT aklınıza gelmiştir, oturup sohbet edebiliyoruz onunla. Hatta ücretli sunumunda tercih ettiğimiz sesle bizimle konuşabiliyor. Yakın bir gelecekte açık oturum düzenleme imkanımız bile doğabilir.