Kadına Yönelik Şiddette Aile Mahkemeleri Engelleri

RAPORUN TEMELİ VE SORUNLAR

Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Aile Mahkemeleri’ raporu, aile mahkemelerinin engelleyici pratiklerine odaklanıyor. Kadınların ifadeleri ve Mor Çatı’nın gönüllü avukatlarının deneyimleriyle hazırlanan bu rapor, tedbir kararlarının uygulanmaması, uzayan dava süreçleri, reddedilen nafaka ve velayet talepleri gibi çeşitli sorunları gündeme getiriyor. Araştırmaya göre, en temel sorun kadınların tedbir kararlarına erişimde yaşadığı güçlükler ve bu kararların mahkemeler ve kolluk kuvvetleri tarafından yeterince uygulanmaması.

ŞİDDETİN GÖRÜNMEZ ETKİSİ

Raporun yazımında görev alan Mor Çatı gönüllüsü Elif Ege’ye göre, dava sürecinde şiddet gören bir kadın için gizlilik kararı alınsa bile, bu karar çocukları için geçerli olmuyor. Bu durum, şiddet gösteren erkeklerin, çocukların okul bilgileri üzerinden kadınlara ulaşmasını kolay hale getiriyor. Elif Ege, bu durumun, şiddetin çocuklar üzerindeki etkisinin görünmez olduğunu ortaya koyduğunu belirtiyor ve çocuğun üstün yararının önceliklendirilmediğinin altını çiziyor. Ayrıca, kadınların çocukları şiddetin aracı olarak kullanmaya devam eden erkek tarafından şiddet ilişkisinin içerisine çekildiğini ifade ediyor.

AİLE MAHKEMELERİNDE YAŞANAN SORUNLAR

Aile mahkemelerinde yaşanan sorunlar, kadınlar üzerinde ciddi etkiler yaratıyor. Bu bağlamda, Elif Ege ile konuştuk ve tedbir kararlarının uygulanmasındaki güçlüklerin kadınları nasıl bir durumla karşı karşıya bıraktığını ele aldık. Kadınların yaşadığı zorlukların üstesinden gelinmesi gereken acil bir konu olarak öne çıktığını vurgulamak mümkün.

ÖNEMLİ

Samsun’da Balkondan Ateş Eden Şahıs Yakalandı

Samsun'da balkondan havaya ateş eden bir kişinin evinde, yapılan aramada birçok silah bulundu.

Sakarya’da Kitaplar Zarif Ciltlerle Sanatlaşıyor

Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi'nde kitaplar, zarif ciltlerle sanat eserlerine dönüşüyor. Kursiyerler, bu geleneksel zanaatların yaşatılmasının önemini vurguluyor.

Daha Fazlası!