Balon Balığı Akdeniz’de Tehdit Oluşturuyor!

BALON BALIKLARININ ARTAN POPÜLASYONU

Zehirli ve istilacı balon balıklarının Akdeniz’deki sayısı son yıllarda ciddi şekilde artış gösteriyor. İçerdiği tetrodotoksin, siyanürden bile daha tehlikeli bir toksin olarak insan sağlığını tehdit ediyor. Ekosisteme de hızla yayılma yeteneği ile balık popülasyonunu olumsuz etkiliyor. Bu balıkların zehrinin siyanürden 1200 kat daha güçlü olması ve güçlü çene yapısı, onları denizlerde etkili bir avcı konumuna getiriyor. Balon balıkları, yavrulama dönemindeki diğer balıklarla beslenerek üreme konusunda büyük bir avantaj elde edip hızla çoğalabiliyor.

AVCILIK DESTEKLEMESİ SONUÇLARI

Çene yapıları sayesinde metali bile kolayca koparabilen balon balıkları, aynı zamanda balıkçıların av araçlarına zarar veriyor. Bu durum insan sağlığına, ekosisteme ve ekonomik kayıplara yol açıyor. Ekosistemin korunması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılında balon balığı avcılığını destekleyen bir program başlattı. Bu kapsamda, son 5 yılda Antalya kıyılarında toplamda 88 bin 747 balon balığı avlandı. Bu avcılıkla yakalanan balon balıkları sayesinde 6 milyon 656 bin 25 yeni bireyin ekosisteme girişinin önüne geçilmiş oldu.

ÖNEMLİ

Bodrum’da Üç Ton Hamsi Dağıtıldı

Bodrum'da düzenlenen 9. Hamsi Festivali, Muğla ve Bodrum belediyelerinin desteğiyle, 3 ton hamsinin ikram edildiği lezzetli ve eğlenceli anlar sundu.

İşyerindeki Yangın Depoya Sıçradı

Ordu'nun Altınordu ilçesindeki bir iş yerinde başlayan yangın, yakındaki bir depoya da yayıldı. İtfaiye ekipleri müdahale ederek, yangını kontrol altına aldı.

Daha Fazlası!