Pelin Öğretmenin Umut Dolu Hikayesi

PELİN PEHLİVAN’IN DEPREM SONRASI GÖNÜLLÜLÜK HİKAYESİ

Pelin Pehlivan, 1999 Düzce depremi sırasında henüz 8 yaşındayken büyük bir felakete tanık oldu. Okulu yıkıldığı için ilkokulu çadırda iki yıl boyunca tamamladı. Eğitim hayatını tamamladıktan sonra öğretmen oldu. 6 Şubat depremleri sonrası yaşananları duyduğunda Hatay’a gitmek için hemen harekete geçti. Sınıfının yapılandırmasını tıpkı çocukluğu gibi çadırda gerçekleştirdi. Pelin öğretmen, “O gün 8 yaşında çadırda okuyan bir çocuktum, 33 yaşında da bir çadırda öğretmenlik yaptım. Ben, bugün, 25 yıl önceki çocukluğuma, 8 yaşındaki Pelin’e ve onu iyileştiren öğretmenlere borcumu ödüyorum” diyor.

ÇADIRDA GEÇEN ÇOCUKLUK VE EĞİTİM SÜRECİ

Türkiye, 1999 yılında 17 Ağustos ve 12 Kasım tarihlerinde iki büyük deprem yaşadı. O dönemde 2. sınıf öğrencisi olan Pelin Pehlivan, ailesiyle birlikte uzun süre çadırda yaşadı ve ilkokul eğitimini başka şehirlerden gelen gönüllü öğretmenlerin yardımıyla çadır ve konteyner sınıflarda aldı. 2014 yılında Marmara Üniversitesi’nden Sosyal Bilgiler Öğretmenliği diplomasını aldıktan sonra öğretmenlik kariyerine başladı. Yüksek lisans yapan Pelin, ileride doktora yapmayı hedefliyordu. Düzce’de özel bir okulda öğretmenlik yaptığı sırada, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremler gerçekleşti.

ÇOCUKLARIN YARALARINI SARMAK İÇİN HATAY’A GİTTİ

Pelin’in, asrın felaketi sırasında çocuklar kendilerinin yaşamında kaybettikleri çok önemli parçaların acısını yaşadı. Artık onlara karşı öğretmenlik yapacak, depremin izlerini silmeye çalışan bir şefkat eline ihtiyaç vardı. Pelin öğretmen, “O gün pelin olarak doktora hayalimi bir kenara attım ve çalıştığım okuldan ayrıldım. Düzce’deki ailemi bırakıp çocukların yaralarını sarmak için Hatay’a gittim” diyor. 6 Şubat depremlerinin hemen ardından neler yaptığını şu şekilde açıklıyor: “6 Şubat depremlerini duyduğumda çocukluktan kalma travmalarım tetiklendi. Ama korkularımı yenip herkes gibi ben de ‘Bir şey yapmalıyım’ dedim ve okuldan 1 ay izin alıp Hatay’a gittim. 8 ay boyunca çadırda, daha sonra konteynerde yaşadım. Yeniden çadıra dönmek oldukça tanıdık bir duyguydu. Hatay’da, depremin yarattığı derin izleri taşıyan çocuklara yardım etmeye çalıştım.”

GÖNÜLLÜ ÖĞRETMENLİKTE YENİ BİR DÖNEM

Pelin Pehlivan, Hatay’daki gönüllü öğretmenlik sürecini çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yürütme imkanı buldu. 2024 yılında Ülkem Okuyor Derneği Başkanı Havva Aydanur Ertuğrul’la tanıştığında gönüllü öğretmenliğine 112 Havva’nın çadır okullarında ve kütüphanelerinde devam etti. Pelin, depremzede çocuklarla yakından ilgilenerek özverili bir şekilde çalıştı ve dernek bünyesinde 112 Havva’nın yardımcısı oldu.

ÖNEMLİ

Kış Lastiği Kullanımı Aralık’ta Zorunlu

Kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık'ta başlayıp, 1 Nisan 2025'e kadar sürecek; lastik takmayanlara 2024'te 4 bin 69 lira ceza kesilecek.

Bakan Kurum’dan Adıyaman’da Ziyaretçi Oldu

Çevre Bakanı Murat Kurum, Adıyaman'da depremzedeleri ziyaret etti. Öğretmen Şemsettin Güler'in Öğretmenler Günü'nü kutlayarak eğitimin önemine vurgu yaptı.

Daha Fazlası!