COP29 Sonuçları: İklim Finansmanı Tartışmalı

İKLİM FİNANSMANI ÜZERİNE TARTIŞMALAR ARTDI

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı (COP29), Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirildi. Toplantıda gelişmiş ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele için yıllık 300 milyar dolarlık finansman taahhüdünde bulunması önemli tartışmalara yol açtı. Gelişmekte olan ülkeler, bu miktarın iklim kriziyle mücadele için yetersiz olduğunu vurgulayarak anlaşmaya itiraz etti.

GÜVEN VERMEYEN TAHAÜT

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamaya göre, gelişmiş ülkeler, 2035 yılına kadar 1,3 trilyon dolara kadar çıkarılması hedefiyle yıllık 300 milyar dolarlık iklim finansmanını güvence altına almayı kabul etti. Ancak bu taahhüt, hem BM hem de gelişmekte olan ülkeler tarafından “yetersiz” olarak değerlendirildi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu miktarın mevcut zorlukların büyüklüğünü karşılamadığını ifade ederek, “Daha iddialı bir sonuç bekliyordum” açıklamasında bulundu. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) İcra Sekreteri Simon Stiell ise “Ülkeler arzu ettikleri sonucu elde edemedi. Gelecek yıl COP30’a kadar çabalarımızı iki katına çıkarmalıyız” dedi.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDEN TEPKİ

Gelişmekte olan ülkeler, anlaşmanın kendilerinin beklentilerinin çok altında kalmasının hayal kırıklığına neden olduğunu belirtti. Bu ülkeler, en az 1 trilyon dolarlık yıllık finansman taahhüdü beklediklerini ifade ederek, anlaşmayı “zayıf” ve “yetersiz” olarak nitelendirdi. Hindistan heyeti temsilcisi Chandni Raina, “Bu belge, optik bir illüzyondan ibaret. Karşı karşıya olduğumuz zorluğun büyüklüğünü asla kapsayamaz. Bu nedenle belgeyi kabul etmiyoruz” dedi. Marshall Adaları temsilcisi Tina Stege ise “Savunmasız ülkelerin ihtiyaç duyduğu fonun çok küçük bir kısmı ile ayrılıyoruz. Bu anlaşma yeterli değil” ifadelerini kullandı. Afrika ülkeleri de bu durumdan duydukları hayal kırıklığını dile getirdi. Sierra Leone temsilcisi ise, “Bu durum gelişmiş ülkelerin iyi niyet eksikliğini gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

2024’ÜN SIRALAMALARA GİRECEK EN SICAK YIL OLARAK ÖNGÖRÜLMESİ

İklim değişikliği konusundaki tartışmalar devam ederken, Avrupa Birliği’nin dünya gözlem platformu Copernicus’tan gelen verilere göre, 2024’ün kayıtlardaki “en sıcak yıl” olacağı kesinleşti. 2024 yılının ilk 10 ayında, küresel sıcaklık ortalaması, 1991-2020 döneminin 0,71 santigrat derece üzerinde ölçüldü.

BÖLÜNMÜŞLÜK VE GELECEKHEDEFLERİ

Gelişmekte olan ülkeler, ABD, Kanada ve Avrupa ülkelerinin daha fazla katkı sağlamasını beklentilerinin arasında tutarken, Çin ve Körfez ülkelerinin de finansman desteği sunması gerektiğini vurguladı. Küresel sıcaklık artışından en fazla etkilenen ülkeler, gelişmiş ülkelerin sorumluluklarını yerine getirmediğini savunuyor. COP29, iklim finansmanı konusunda bazı adımlar atılsa da, taraflar arasındaki önemli uçurumun hâlâ giderilemediğini bir defa daha gözler önüne serdi. Gelecek yıl gerçekleştirilecek olan COP30’da bu konuların ele alınması bekleniyor.

ÖNEMLİ

Erken Seçim İddialarına Ömer Çelik’ten Yanıt

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Adana'daki kongrede yaptığı açıklamada, Türkiye'nin gündeminde erken seçim olmadığını ifade etti.

Kamuya Toplu Akaryakıt Alımıyla Tasarruf Sağlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Devlet Malzeme Ofisi, kamu kurumları için gerçekleştirdiği toplu akaryakıt alımlarıyla 3 milyar liralık tasarruf sağladı.

Daha Fazlası!