ENDONEZYA’DA GİZLİ İPHONE 16 GİRİŞİ
Endonezya’da satışının yasak olduğu halde, iPhone 16 modelleri country’e gizlice giriş yaptı. Endonezya Sanayi Bakanlığı, Kasım 2024 itibarıyla ülkede yaklaşık 12.000 iPhone 16 cihazının bulunduğunu açıkladı. Bu bilgiler, Merkezi Ekipman Kimlik Kaydı (CEIR) sistemi üzerinden elde edildi. Cihazların ülkeye girişi iki farklı yol ile gerçekleşti: Birincisi, yolcu bagajı aracılığıyla; burada her yolcunun yalnızca iki ünite getirme hakkı var ve bu cihazların satışa sunulması yasak. İkincisi ise, Endonezya İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanlığı tarafından düzenlenen diplomatik sevkiyatlar aracılığıyla gerçekleştirildi. Sanayi Bakanlığı sözcüsü Febri Hendri Antoni Arief, CEIR sisteminin 12.000’den fazla iPhone 16 IMEI numarasını kaydettiğini, ancak Maliye Bakanlığı’na bağlı Gümrük ve İhtisas Müdürlüğü (DJBC) verilerinin 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde yalnızca 5.448 ünitenin ülkeye girdiğini gösterdiğini ifade etti.
YASA DIŞI İPHONE SATIŞLARI PATLIYOR
iPhone 16, Endonezya’da yasaklandı ve yasa dışı satışlar hızla artıyor. Apple, Endonezya’da iPhone 16 satışını sürdürebilmek için gereken yerli bileşen sertifikasını tamamlayamadığı için henüz bir satış izni alamadı. Bu sertifika, iPhone 16’daki bileşenlerin neredeyse yarısının Endonezya’da üretilmesini zorunlu kılıyor. Apple, Batam’da 1 milyar dolarlık bir AirTag üretim tesisi kurma sözü vermiş olsa da, Sanayi Bakanı Agus Gumiwang Kartasasmita, bu yatırımın iPhone’ların satış sertifikasını almak için gerekli kriterleri karşılamadığını vurguladı. Batam tesisinin AirTag’in küresel arzının %65’ini üretmesi planlanmakta, ancak AirTag’ler aksesuar sınıfında yer aldığından, cep telefonları ve tabletlerle ilgili düzenlemelere dahil edilmiyor.
APPLE’IN YATIRIM STRATEJİSİ
Apple, Endonezya’da üretim tesisleri kurmamış olmasına rağmen, 280 milyonluk büyük bir nüfusa sahip bu pazarda 2018 yılından bu yana uygulama geliştirici akademileri işletiyor. Endonezya’nın yerel içerik gereksinimlerini karşılamak amacıyla, Apple, her üç yılda bir yatırım taahhütlerini yenilemek zorunda kalıyor. 2023’te sona eren önceki 10 milyon dolarlık yatırım taahhüdü, 2024-2026 dönemi için yeni bir anlaşma gerektirecek.