İNÖNÜ MAĞARASI’NDAKİ KAZI ÇALIŞMALARI
Ereğli ilçesinin Alacabük köyünde bulunan İnönü Mağarası’nda 2017 yılında başlatılan kazı çalışmaları, Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan’ın liderliğinde ve BEUN Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Hamza Ekmen’in bilimsel danışmanlığıyla, 25 kişilik uluslararası bir ekip tarafından yürütülüyor. Yapılan keşifler sonucunda, İnönü Mağarası’nın 6500 yıl önceye ait bir geçmişi olduğu ve Batı Karadeniz Bölgesi’nin en eski yerleşim yeri olduğu kanıtlandı. Mağaradaki arkeolojik çalışmalar hala devam ederken, yerleşim alanı koruma altına alındı.
HİTİTLER VE KAŞKALAR ARASINDAKİ İLİŞKİLER
Doç. Dr. Hamza Ekmen, İnönü Mağarası kazılarının, Kalkolitik Çağ’da, yani günümüzden 6500 yıl önce burada insanların yaşadığını ortaya koyduğunu belirtti. Ekmen, tarih boyunca mağarada 5 ayrı döneme ait yerleşimler tespit edildiğini ifade ederek, 3’üncü kültür tabakasında, Hititler’e ait eşyaların bulunduğunu söyledi. Çalışmalar sırasında, Hititlerin M.Ö. 1650 ile 1200 yılları arasında varlık gösterdiği dönem hakkında da bilgiler verildi. Hititlerin Geç Tunç Çağı’ndaki süper güç konumlarına rağmen, yağmacılarla ilgili iç sorunlarla da karşılaştıklarını belirtti.
HİTİT KRALLARININ KAŞKALARLA MÜCADELESİ
Doç. Dr. Ekmen, Hitit Kralları’nın iç sorunlarıyla mücadele ettiğini, bu sorunları ise Hattuşili’den II. Şuppiluliuma’ya kadar dile getirdiklerini söyledi. Ayrıca, Hitit Kralları’nın Kaşkalar’ın, başkentin kuzeyindeki dağlık ve ormanlık bölgelere mensup yerel halkın saldırılarından bahsettiklerini vurguladı. Hititlerin, zayıfladıkları ya da sefere çıktıkları dönemlerde bu yerel halkın Hitit kentlerini, mabedlerini ve önemli yerleşim alanlarını tahrip ettiğini, elde ettikleri ganimetleri ise dağlık alanlara taşındıklarını aktardı. Ekmen, Hititçilere ait bir metinden, Hititlerin baş tanrıları Fırtına Tanrısı’nın önemli kenti Nerik’i Kayşkalara karşı kaybettiğini ve onlara yalvarma durumuna geldiklerini ifade etti.