FERGANI UZAY’IN İLK UYDUSU UZAYA GÖNDERİLDİ
Fergani Uzay’ın ilk uydusu FGN-100-d1, SpaceX’in Falcon 9 roketi ile ABD’deki Vandenberg üssünden uzaya fırlatıldı. FGN-100-d1, SpaceX’e ait Falcon 9’un Transporter-12 görevi kapsamında uzaya gönderildi. Yapılan bu görevde, küp uydular, mikro uydular ve yörünge transfer araçları da dahil olmak üzere 131 farklı yük bulundu. Bu yükler arasında Fergani Uzay’ın ilk uydusu FGN-100-d1’ın yanı sıra Türkiye’nin uzay teknolojileri şirketlerinden Plan-S’in uyduları da yer aldı. Fırlatma işlemi başarıyla gerçekleştirildi.
GÖRÜNTÜLER CANLI YAYINDA PAYLAŞILDI
Başarıyla tamamlanan Transporter-12 görevine dair görüntüler, SpaceX’in X hesabı üzerinden canlı yayınlandı. Fergani uydusunun hidrojen peroksit uzay motorunun ateşleme testi, geçen yıl mayıs ayında başarıyla yapıldı. Selçuk Bayraktar, Fergani’yi takım uydulardan oluşan bir küresel konumlama sistemini kurmak için tasarladıklarını ifade etti. Geliştirilen FGN-100-d1 uydusunun fırlatma ve yörüngeye oturma süreci, Fergani Uzay CEO’su Selçuk Bayraktar ve ekibi tarafından Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’nde yer alan Uzay Gözlem ve Kontrol Merkezi’nden takip edildi. Bayraktar, FGN-100-d1 uydusunun göreve başlaması sonrası şu şekilde konuştu: “2022 yılında faaliyete geçirdiğimiz Fergani Uzay girişimimiz, bugün 106 kişilik büyük bir aile olarak yola devam ediyor. İlk uydumuzu yörüngesine oturtmayı başardık. Bu uydularımız, alçak yörünge konstelasyonu olarak adlandırılan takım uyduları görevini üstlenip, hem konumlandırma hem de haberleşme alanında hizmet verecek. Projeyi tamamen öz kaynaklarımızla hayata geçirdik. Uydumuz şu anda 500 kilometredeki yörüngede ve ilk manevralarını gerçekleştiriyor.”
ULUĞ BEY SİSTEMİ İÇİN HEDEFLER BELİRLENDİ
“Inşallah önümüzdeki 5 yıl içinde 100 uyduya ulaşarak, Uluğ Bey adını verdiğimiz küresel konumlama sistemimizi dost ve kardeş coğrafyalarla paylaşmak üzere öz kaynaklarımızla geliştireceğiz.” diyen Bayraktar, takım uydularının konstelasyonunu tamamlamanın yanı sıra, 50 tonluk bir yük kapasitesine ve 1.5 tonu yörüngeye çıkartabilecek bir fırlatma aracının geliştirilmesi çalışmalarına da devam edeceklerini belirtti. “Vatanımıza, milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. Gecesini gündüzüne katarak ülkemizin uzay serüvenine katkıda bulunan tüm yol arkadaşlarıma tebriklerimi ve şükranlarımı iletiyorum.” ifadelerini kullandı.
DÜNYA TURU ATACAK MİLLİ UYDU
Fergani mühendisleri tarafından tamamen milli imkanlarla geliştirilen FGN-100-d1 uydusu, Alçak Dünya Yörüngesinde (LEO) yaklaşık 510 km irtifada ve Güneş Eşzamanlı Yörüngede (SSO) görev yapacak. Bu milli uydu, yörüngede 7.6 km/saniye hızla hareket ederek bir günde yaklaşık 15 kez dünya turu atacak. Fergani Uzay, geliştirdiği yenilikçi ve özgün teknolojileriyle uzay taşımacılığı ve alçak yörünge uydu hizmetlerinde sürdürülebilir ve maliyet etkin çözümler sunarak dünyada öne çıkmayı hedefliyor.
MİLLİ UZAY EKOSİSTEMİ GÜÇLENİYOR
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Fergani Uzay’ın ilk uydusu FGN-100-d1 ve Plan-S şirketinin 4 uydusunun daha uzaya fırlatılmasını değerlendirerek, “Uzay ekosistemimiz, Milli Uzay Programı hedeflerimiz doğrultusunda her geçen gün daha da güçlenecek.” dedi. Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türk girişimlerinin Fergani Uzay ve Plan-S’i tebrik etti. Ayrıca, “Fergani’nin ilk uydusu FGN-100-d1 ve Plan-S’in 4 adet Connecta IoT uydusu, bugün SpaceX’in Transporter-12 görevi ile uzaya çıkarıldı.” ifadesini kullandı.
YENİ BİR DÖNEME GİRİLİYOR
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ise, Türkiye’nin uzay ekosisteminin büyümeye devam ettiğini belirtti ve “Fergani Uzay, ilk uydusu FGN-100-d1’i SpaceX’in Falcon 9 roketi ile uzaya göndererek Small-GEO kategorisinde yeni bir dönemi başlattı.” paylaşımında bulundu. Haberleşme ve coğrafi konumlandırma alanında küresel kapsama sunacak olan uydu, geleceğin teknolojilerine öncülük etmeyi hedefliyor. Plan-S, yeni ticari uyduları ile IoT ve 6G NTN haberleşme teknolojilerinde global çözümler geliştirmeye devam ediyor. Şirket, bugüne kadar 9 uyduyu başarıyla uzaya gönderdi ve IoT uydu ağı hedeflerini genişletmeye devam ediyor. Türkiye’nin uzay alanındaki bu önemli adımları, Milli Teknoloji Hamlesi’nin gücünü bir kez daha gözler önüne seriyor.
FIRLATMA GÖRÜNTÜLERİ CANLI YAYINLANDI
Başarıyla gerçekleştirilen Transporter-12 görevine ilişkin görüntüler, SpaceX’in X hesabında canlı olarak yayınlandı. Fergani uydusunun hidrojen peroksit uzay motorunun ateşleme testi geçen yıl mayıs ayında başarıyla tamamlandı. Geliştirilen FGN-100-d1 uydusu, üç yedekli uçuş bilgisayarına sahip olarak, yörüngede operasyon, telemetri-telekomut haberleşmesi, konumlandırma ve faydalı yük iletişimi kabiliyetlerini başarıyla test etmeyi amaçlıyor. Fergani Uzay mühendislik ekibi, bu süreçte yerli yazılım entegrasyonu, yeşil itki teknolojisine sahip motoru, yapısal tasarım çalışmaları ve çevresel testleri başarıyla gerçekleştirdi. Projenin amacı, Türkiye’nin uzay ekosistemini ve uzay teknolojilerini güçlü bir şekilde ileri taşımaktır.