HAVACILIK TARİHİNDE BİR İLKE
Bayraktar TB3, kısa pistli bir gemiden iniş kalkış yapan ilk SİHA olarak havacılık tarihinde yeni bir dönemi başlattı. TCG Anadolu üzerinde gerçekleştirilen uçuş testinde iki kez başarılı iniş kalkış yaptı. Dünyada bir ilke imza atan Bayraktar TB3, bu testlerden birinde iniş destek ekipmanı kullanmadan uçtu ve ortalama 20.000 feet irtifada başarılı bir test gerçekleştirdi.
BAYRAKTAR TB3 İLE KONTROL EDİLDİ
Keşan’daki rampada ve açık denizde başarılı yaklaşma testleri tamamlayan Bayraktar TB3, 19 Kasım’da TCG Anadolu’nun 12 derece eğimli rampasından başarılı bir şekilde havalandı. 46 dakika süren bu tarihi test uçuşunda, aynı kısa pistten hiçbir iniş destek ekipmanı olmadan iniş yaptı.
Bayraktar TB3, 25 Haziran 2024 tarihinde Edirne’nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde yapılan Yüksek İrtifa Sistem Performans Testinde 36.310 feet irtifaya çıkarak önemli bir başarıya imza attı. TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoru ile başarılı bir uçuş gerçekleştirdi. Milli havacılık tarihinin irtifa rekoru ise 45.118 feet ile Baykar’ın geliştirdiği Bayraktar AKINCI TİHA’ya ait bulunuyor.
TOPLAMDA 828 SAAT HAVADA KALDI
Bayraktar TB3, şimdiye kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında toplam 828 saat 57 dakika havada kaldı. 20 Aralık 2023’te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde, yere inmeden 32 saat havada kalarak 5.700 km yol katetti.
MİLLİ TEKNOLOJİ İLE DONATILDI
Bayraktar TB3, 26 Mart 2024’te Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile başarıyla uçtu. Bu test ile entegrasyon gerçekleştirilen ASELFLIR-500, dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan bir sistemdir.
DENİZ AŞIRI GÜÇ ÇARPANI
Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısı ve gelişmiş kabiliyetleri ile sınıfındaki öncü insansız hava aracı olma potansiyeline sahip. Görüş hattı ötesi haberleşme yeteneği ile uzun mesafeden kumanda edilebilen bu milli SİHA, keşif-gözetleme, istihbarat ve taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı başarıyla gerçekleştirebiliyor.
İHRACAT BAŞARISI
Baykar, projelerini öz kaynaklarla yürüterek 2003 yılından bu yana tüm gelirinin %83’ünü ihracattan elde etti. 2023 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren firma, Türkiye’deki ihracat yapan ilk 10 firma arasında yer alıyor. Baykar, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında Savunma Sanayi Başkanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. Bayraktar TB2 SİHA için 34 ülke ile, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 10 ülke ile toplam 35 ülke ile ihracat anlaşması imzalandı.