BİRBİRİNDEN GÜZEL BAĞLAMALAR YETİŞTİRİYOR
Erzurum’dan 1992 yılında Van’a gelen Tevhid Usta, bağlama üretimini tanıtarak, özel siparişler doğrultusunda ürettiği bağlamaları Türkiye’nin dört bir yanına kadar ve uluslararası alana ihraç ediyor. Van’da müzik aletleri imalatçısı olan Tevhid Topal, babası Aşık Dermani olarak bilinen İbrahim Topal’dan devraldığı bağlama yapma sanatını büyük bir emek ve sabırla sürdürüyor.
Atölyesinde yoğun bir mesai harcayan Tevhid Topal, Amerika, Almanya ve Yeni Zelanda gibi ülkelere bağlama gönderiyor. Sanatını gelecekteki nesillere aktarmak amacıyla büyük çaba gösteren ustanın, genç ustalar yetiştirmeye de öncelik verdiği görülüyor. Tevhid Topal, bağlama yapımını sadece bir meslek olarak değil, aynı zamanda ailesinden devraldığı kültürel bir miras olarak değerlendiriyor ve bu mirası yaşatmak için özveriyle çalışmayı sürdürüyor.
BAĞLAMA YAPIMI ZOR BİR SANATTIR
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Tevhid Topal, mesleğini öğrenme sürecini ve bağlama yapımının zorluklarını dile getiriyor. “Babam Aşık Dermani olarak bilinen İbrahim Topal ile Erzurum’da başladım bu işe. Mesleği öğrendikten sonra 1992 yılında Van’a geldim ve burada bağlama yapımına başladım” diyen Topal, “Enstrüman yapımı, özellikle bağlama yapımı çok zordur ama bir o kadar da keyiflidir. Ağaçların hazırlanması, kurutulması ve işlenmesi büyük bir özen gerektirir. Bir bağlamanın yapımı en az bir buçuk ay sürüyor, bazen iki aya kadar uzayabiliyor. Yurt içi ve yurt dışından yoğun talepler alıyoruz. Amerika ve Almanya gibi ülkelere bağlama gönderdik” şeklinde konuşuyor.