LİMON HASADI BAŞLADI
Türkiye’de yaş sebze ve meyve üretiminde önde gelen Mersin ilinde, yıllık 1 milyon tondan fazla üretim gerçekleştirilen limonun yoğun hasat dönemi başladı. En çok üretimin yapıldığı Erdemli bölgesindeki işçiler, sabahın erken saatlerinde bahçelere girerek tek tek kestikleri limonları küfelerle taşıyor ve kasaladıktan sonra piyasaya ve depolara kaldırılmak üzere ayrıştırma tesislerine gönderiyor.
KAYNAK VE İSTİHDAM
Bölgede 10 bin kişiye istihdam sağlayan limonda şu anda depoluk olan ‘lamas’ ve ‘küt dikenli’ cinslerinin yoğun olarak hasat edildiği bildirildi. Hasat, mart sonu veya nisan ayı başına kadar devam edecek. Toplanan limonların büyük bölümü yaz aylarında tüketilmek üzere soğuk hava depolarına gönderiliyor; bir kısmı ise Balkanlardan Avrupa’ya kadar birçok ülkeye ihraç ediliyor.
LİMONUN FİYATI
Limon üreticisi Nurettin Doğan, “Şu anda limonun kesilme zamanı, hasat yapılıyor. Bir kısmı götürüp satıyor, bir kısmı depoya koyuyor. Biz de depoya koyacak şekilde hazırlıyoruz. Bahçede limonun fiyatı 6 ile 7 TL arasında” diyor. Su ve gübre gibi masrafları hesaba katmadan kesilen her 10 ton limondan 4 tonunun işçiliğe gittiğini belirten Doğan, en düşük işçi günlüğünün ise 850 TL olduğunu kaydediyor.
KADIN İSTİHDAMI
Narenciye işleme tesisinde çalışan kadınlardan Eşe Bulut, limonların dökümden itibaren boy boy ayrıldığını ve kendilerinin de ayrıştırma işlemi yaptığını ifade ediyor. Bulut, “Burası bizim ekmek kapısı. Limonun bize artısı çok fazla. Limon olmasa benim burada yapacağım bir işim olmaz. Limon sayesinde ben yılda 10 ay çalışıyorum” diyor. Kadınların evin geçimini sağladığı iş gücünde önemli bir role sahip olduğu vurgulanıyor.
Limonun en yoğun hasat döneminde olduklarını belirten Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Karagöz, “Havalar iyiyken limonları kesip yurt içi ve dışına yolluyoruz. Balkanlar’dan Avrupa’ya kadar 15 ülkeye ürün gönderiyoruz” diye konuşuyor. Maliyetlerin arttığına da dikkat çeken Karagöz, “Ülkemizde ürün ucuz, maliyet daha yüksek. Maliyeti düşüremediğimiz sürece hem içeride hem de dışarıda rekabet şansımız azalıyor” diyerek üreticilere özel destek verilmesi gerektiğini ekliyor.
İSTİHDAM İHTİYACI
Limonun bölgedeki istihdam oluşturan önemli bir sektör olduğunu vurgulayan Karagöz, “Erdemli’de sanayi sektörü yok. Yaş sebze ve meyve sektöründen başka istihdam sağlayacak sektör yok. Çalışanların üçte ikisi kadın. Devlet bizim üreticimizin, ihracatçısının ve tüketicisinin yanında olmalı” diyerek sözlerini tamamlıyor.