CUMHURBAŞKANLIĞI TARAFINDAN YAYIMLANAN YATIRIM PROGRAMI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan 2025 Yılı Yatırım Programı’nda 14 bin 238 projeye yaklaşık 1 trilyon 444,4 milyar lira ödenek tahsis edildi. Bu program, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak resmi onayını aldı. Yatırım Programında yer alan projeler, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT), özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, döner sermayeli kuruluşlar ve sosyal güvenlik kuruluşlarından oluşuyor. Mahalli idarelerin yalnızca dış kredi ile finanse edilen projelerine programda yer verildi.
PROGRAMIN HAZIRLARI VE POLİTİKALARI
2025 Yılı Yatırım Programının hazırlanmasında, 12. Kalkınma Planında belirtilen temel politikalar ve hedeflerin yanı sıra 2025-2027 dönemine ait Orta Vadeli Programın politika, öncelik ve bütçe büyüklükleri göz önünde bulunduruldu. Projelerin belirlenmesinde 12. Kalkınma Planında öngörülen projelere, deprem riski dolayısıyla öncelikli olan projelere ve toplumsal ile ekonomik etkisi yüksek olan projelere öncelik verildi. Bu yatırımların toplamı yaklaşık 10.599,5 milyar lira iken, bu program kapsamında 2025 yılında 3 bin 783 ana proje ile toplam 14 bin 238 projenin hayata geçirilmesi öngörülüyor.
DEPREM TEDBİRLERİ VE SEKTÖREL YATIRIMLAR
2025 Yılı Yatırım Programında deprem tedbirlerine yönelik toplam 511 milyar lira tutarında projeye yer verildi. Bu projeler için ayrılan ödeneklerin yaklaşık yüzde 42’si sağlık sektörüne, yüzde 16,7’si konut sektörüne ve yüzde 13,2’si ulaştırma-haberleşme sektörüne tahsis edildi. Deprem tedbirlerine yönelik merkezi yönetim bütçesinden tahsis edilen toplam ödenek tutarı 584 milyar liraya ulaşıyor. Yatırımdan en yüksek payı ulaştırma-haberleşme ile eğitim sektörü aldı. Ulaştırma yatırımları için 2025 yılında yüzde 38’lik bir artışla 440 milyar lira ödenek ayrıldı.
ULAŞTIRMA SEKTÖRÜNE YATIRIMLAR
Ulaştırma sektörüne ayrılan yatırımlarda öne çıkan projeler; Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu, Ankara-İzmir Yüksek Standartlı Demiryolu ve Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu projeleri oldu. Ayrıca, Türkiye’nin uluslararası yük koridorları ile bağlantısını güçlendirmek amacıyla Divriği-Kars Demiryolu Hattı Rehabilitasyonu ve Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu projeleri de destekleniyor.
EĞİTİM VE TARIM YATIRIMLARI
Eğitim sektörüne de ciddi yatırımlar yapılacak. 2025 yılı için eğitim sektöründe yüzde 44,5 artışla 217,9 milyar lira ödeneğin tahsis edilmesi bekleniyor. Bu kapsamda temel eğitime 140,8 milyar lira ayrılacak. Tarım sektörüne ise 2025 yılında yüzde 62,5 artışla toplam 164,1 milyar lira ödenek tahsis edilecek. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, sulama projelerine yönelik yüzde 87,5 artışla 95,7 milyar lira ödenek alacak.
SAĞLIK VE SANAYİ YATIRIMLARI
Sağlık sektöründe ise 121,1 milyar lira tahsis edilecek. Sağlık Bakanlığı, bölgesel farklılıkların azaltılması ve hizmet kalitesinin artırılması amacıyla yatırımlarına devam edecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, imalat sanayii sektöründeki yatırımlar için yüzde 52,9 artışla 23,3 milyar lira ödenek alacak. AR-GE alanında da ilerleme sağlanması için 31,7 milyar lira tahsis edilecek. Üniversitelere ise 2025 yılında 53,5 milyar lira yatırım ödeneği ayrılacak.